Подграђе Петроварадина

Подграђе (лат. Suburbium) познатији као стари део Петроварадина, је стари барокни градић који се налази у доњем делу Петроварадинске тврђаве. Окружују га шанчеви који су некада били испуњени водом. Подграђе се данас налази на магистралном путу који се протеже од центра Новог Сада преко Варадинског моста ка новијем делу Петроварадина, старим путем ка Инђији и Београду.

За остале употребе, погледајте чланак Подграђе.
Подграђе Петроварадина
Подграђе
Подграђе
Град Нови Сад
Општина Петроварадин
Подграђе Петроварадина na mapi Novog Sada
Подграђе Петроварадина
Подграђе Петроварадина
Подграђе Петроварадина (Novog Sada)


Координате: 45° 15′ 30" СГШ, 19° 51′ 41" ИГД

У Подграђу и око њега, у старим шанчевима се данас већином налазе објекти војске Србије као и војна болница, али има и становника, који су претежно Хрватске националности. У једној од кућа у Подграђу је рођен и хрватски бан Јосип Јелачић.

Прва фаза настанка Подграђа везује се за период од 1692. до 1728. године и њему припадају сакрални објекти. Некадашњи фрањевачки самостан укинут је наредбом престолонаследника Јосифа II 1772. године када је адаптиран у војну болницу. У првој половини 18. века настали су следећи објекти: Команда тврђаве, Магистрат, Бискупска резиденција, Грађевински магацин и Главни арсенал. Од половине века саграђени су Главна малтарница, зграда Шајкашког батаљона, зграда Дворског коморног комесара, Војна апотека, као и низ других објеката. До 1768. године облик бастиона око Подграђа добија нови изглед који је и данас видљив.