Opština Lučani

(Preusmjereno sa stranice Општина Лучани)

Opština Lučani je opština sa sjedištem u mjestu Lučani koja se nalazi u Moravičkom okrugu u Srbiji. Prema podacima iz 2002. godine u opštini je živjelo 26.144 stanovnika.

Opština Lučani

Opština Lučani u Srbiji
Opština Lučani u Srbiji

Grb
Opšte informacije
Površina (2004) 454 km²
Stanovništvo (2002) 47.900 st.
Broj naselja 36
Administracija
Okrug Moravički okrug
Sedište Lučani
Predsednik opštine Milivoje Dolović
Statistika
Internet stranica www.lucani.rs

Geografski položaj uredi

U okolini Starovlaško-raške visoravni izdvaja se niskogeografska celina Dragačeva čiji najveći deo teritorije administrativno pripada opštini Lučani. Teritorija opštine Lučani prostire se između Ovčarsko-Kablarske klisure, planine Jelice i razvođa reke Bjelice prema Golijskoj Moravici. Opština Lučani ima izdužen oblik, pravac pružanja severozapad-jugoistok. Sastoji se od Donjeg i Gornjeg Dragačeva i zhvata površinu od 454 km².

Gornje Dragačevo je planinski kraj, a delom čini prilaz iz jako zatalasane u planinsku oblast. Planine se nalaze na granici oblasti. Na jugu je niska planina Čemerno, a na jugoistoku se strmo uzdiže planina Troglav. Veliki deo planine Jelice nalazi se na severoistočnoj granici oblasti. Planine su relativno srednje visine, ali su najviše one na južnoj i jugoistočnoj granici oblasti. Unutrašnja oblast je ispunjena kosama ovih planina, naročito Čemerna i Jelice. One su različite veličine i visinom se jače ističu gde su brda i vrhovi. Zemljište Gornjeg Dragačeva izbrazdano je dubokim i širokim dolinama Bjelice i njenih većih pritoka, između kojih se nalaze nešto zaravnjene kose, koje su takođe mnogim potocima izdeljene na manje površine.

U podgorini Jelice, Ovčara i Krstaca prostire se Donje Dragačevo, sa brdima i vrhovima čije su padine blažeg nagiba u odnosu na padine u Gornjem Dragačevu. Za nadmorsku visinu zemljišta u Donjem Dragačevu najkarakterističnija je izohipsa od 500 m. Ona čini granicu između dva visinska nivoa koji su gotovo podjednako zastupljeni.

Naselja uredi

Naseljena mesta u opštini Lučani su:

Vanjske veze uredi