Opanci

(Preusmjereno sa stranice Опанак)
Za ostala značenja, vidi Opanci (razvrstavanje).

Opanci su seoska laka, kožna obuća, koja se priteže oko nogu kaišima ili oputom. Na Balkanskom poluostrvu je jako rasprostranjena u raznim oblicima, modnim detaljima i bojama. Kod Srba, opanak je tradicionalna srpska obuća i njen nacionalni simbol. Opanci su takođe narodna nošnja u Makedoniji, Bosni, Hrvatskoj, Hercegovini i Crnoj Gori.

Tradicionalni srbijanski opanci

Izrada i oblik uredi

Oblik opanka je različit u raznim delovima Srbije. Najčešći oblici su sa „kljunom“ ili bez njega. Kljunom se naziva vrh prednjeg dela koji je lako povijen na gore, odakle se počinje preplitanje opute. Opanci sa "kljunom" se nazivaju i "šiljkani". Najčešće se prave od teleće kože, ali se opanci napravljeni od svinjske kože nazivaju “šivenjaci“.

U vremenu posle Drugog svetskog rata opanci su izrađivani i od starih izlizanih guma, tzv. „točkaši“. U novije vreme fabrike obuće proizvode savremene opanke od gume koji mogu imati unutra postavu od platna ili kaiš za zakopčavanje. U narodu ti opanci se nazivaju i "piroćane" jer su se proizvodili u Pirotu. Na pijacama se mogu kupiti i gumeni opanci bez postave i bez kaiša, ali oni osim imena nemaju mnogo zajedničkog sa prvobitnim opancima koji su deo narodne nošnje.

Severnoamerički indijanci uredi

Takođe su nosili opanke ali pod imenom „mokasine“.

Eksterni linkovi uredi