Nova Kaledonija

(Preusmjereno sa stranice Нова Каледонија)

Nova Kaledonija (francuski: Nouvelle-Calédonie; također poznata pod popularnim imenom: Kanaky, Le caillou) je zajednica sui generis (u praksi prekomorska teritorija) Francuske koju čini glavni otok (Grande-Terre de la Nouvelle-Calédonie) i nekoliko manjih otoka. Nalazi se u Melaneziji u jugozapadnom Pacifiku. Površina joj je 18,575.5 km² (7,172 kvadratnih milja). Stanovništvo po popisu iz godine 2004. broji 230,789 ljudi. Ima Internetski nastavak .nc. Glavni i najveći grad teritorije je Nouméa. Valute je Comptoirs Francais du Pacifique franc (međunaronda oznaka XPF).

Nova Kaledonija

Od godine 1986. UN-ov komitet za dekolonizaciju je uvrstio Novu Kaledoniju na UN-ovu listu nesamoupravnih teritorija, koja je kao navodno politikantska žestoko osporavana od strane Francuske, Maroka, SAD i Velike Britanije, koje sve imaju teritorije na toj listi.

Nova Kaledonija će odlučiti da li namjerava ostati dio Republike Francuske ili će postati nezavisnom državom na referendumu koji se ima održati iza godine 2014.

Na Novu Kaledoniju su se prvi ljudi nastanili još prije 50.000 godina. Prvi Evropljanin koji ih je otkrio bio je James Cook. Prvi kontakti su bili puni incidenata, ali su s vremenom na otok prodrli katolički i protestantski misionari čijim naporima će nestati mnogi dijelovi prvobitne kulture. Otok je postao francuski posjed godine 1853. i prvo služio kao kažnjenička kolonija, tako da su njoj robijali i pripadnici Pariške komune. 1980-ih se među domorocima - Kanacima - javlja domorodački pokret za nezavisnost, čija je djelatnost dovela do manjih oružanih incidenata.

Vanjske veze uredi