Labudovo brdo

(Preusmjereno sa stranice Лабудово брдо)

Labudovo brdo je beogradsko naselje koje pripada opštini Rakovica.

Labudovo brdo
Labudovo brdo
Labudovo brdo
Grad Beograd
Opština Rakovica
Stanovništvo 11.647
Labudovo brdo na mapi Beograda
Labudovo brdo
Labudovo brdo
Labudovo brdo (Beograda)


Koordinate: 44° 43′ 35" SGŠ, 20° 25′ 27" IGD

Naselje je počelo da se izgrađuje 60ih godina 20. veka između naselja Vidikovac i Petlovo brdo. Gotovo svi objekti Labudovog brda su stambene zgrade izgrađene po grupacijama tako da svaka grupacija čini poseban deo naselja (tzv. žute, plave, crvene i zelene zgrade). Poslednjih godina u ekspanziji je izgradnja objekata bez adekvatne urbanističke i stilske regulative, što znatno ugrožava probitnu zamisao arhitekata o izgledu naselja.

Saobraćaj uredi

Labudovo brdo se nalazi pored Ibarske magistrale koja je osnovna veza sa užom teritorijom Beograda i ima dobru saobraćajnu infrastrukturu. Neposredno pored naselja će u budućem periodu proći obilaznica oko Beograda. Kroz naselje prolazi nekoliko linija javnog gradskog saobraćaja.

Na Labudovom brdu postoje tačno dva semafora. Pešački trotorai su brojni i svaki od njih prolazi pored ili kroz gusto zelenilo što stvara posebnu atmosferu.

Obrazovanje i sport uredi

Od obrazovnih ustanova, u njemu se nalazi predškolska ustanova „Labudić“, Osnovna škola „14. oktobar“ i „15. beogradska gimnazija“ kao i muzička škola "Davorin Jenko". Ispred osnovne škole, odnosno gimanzije se nalazi kompleks sportskih terena veličine oko 15 ari.

Pre izgradnje stambenih objekata pored Ibarske magistrale, na njihovom mestu se nalazio park „Kod borića“ sa golovima u kom se mogao upražnjavati fudbal i ostale fizičke aktivnosti.

Od sportskih klubova tu se nalazi KK Lik, FK Labudovo brdo, boćarski klub "Lasta" i odbojkaški klub "Libero" i aikido klub "Heiho I".

Religija uredi

Na Labudovom brdu trenutno je u izgradnji hram Srpske pravoslavne crkve, Rođenja Sv. Jovana Krstitelja, koji će se nalaziti u ulici Ljubomira Ivkovića-Šuce bb. Više puta je ponavljano u medijima da se budući hram nalazi na Petlovom brdu što takođe piše i na tabli investitora izgradnje, a u stvari ne predstavlja tačnu informaciju. Mesna zajednica „Labudovo brdo“, odnosno naselje Labudovo brdo, teritorijajno pripada Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj.

Zanimljivosti uredi

Na Labudovom brdu je živeo Vuk Drašković, predsednik SPO i bivši ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore i Republike Srbije. Ispod ulice gde je živeo nalazi se pećina, najverovatnije nekadašnji rudnik.

Vidi još uredi

Šablon:Portal2

Vanjske veze uredi