Krnjača (Beograd)

(Preusmjereno sa stranice Крњача (Београд))
Za ostale upotrebe, v. Krnjača (razvrstavanje).

Krnjača je gradsko naselje koje se nalazi u Beogradskoj opštini Palilula, na levoj obali Dunava. „Starim Beogradom“ je povezana Pančevačkim mostom.

Krnjača
Crkva svetog Luke, pored Zrenjaninskog puta
Crkva svetog Luke, pored Zrenjaninskog puta
Grad Beograd
Opština Palilula
Krnjača na mapi Beograda
Krnjača
Krnjača
Krnjača (Beograda)


Koordinate: 44° 50′ 29" SGŠ, 20° 30′ 01" IGD

Mesne zajednice Krnjače

Lokacija i stanovništvo uredi

Krnjača se nalazi na levoj obali Dunava. Naselje je izgrađeno iza dugog nasipa duž Dunava, ali se i dalje često dešava da bude poplavljeno. Krnjača je dosta razbacano naselje i proteže se duž dve glavne saobraćajnice u ovoj oblasti, Pančevačkog puta koji povezuje Pančevo i Beograd i Zrenjaninskog puta koji povezuje Beograd i Zrenjanin. Na južnoj strani Krnjača se graniči sa Dunavom, na zapadu sa kanalom „Jojkićev Dunavac“, na severu sa kanalom „Mokri Sebeš“ i močvarom „Veliko Blato“ dok se na istoku prostire do potoka „Sebeš“. Kanal „Kalovita“ protiče kroz središte naselja. Kroz svoje sverno produženje Dunavskog venca, Krnjača čini urbanu vezu sa Borčom, dok se na istoku proteže u pravcu Pančeva.

Po popisu iz 1971, poslednjem koji Krnjaču beleži kao zaseban grad, bilo je 11.834 stanovnika. Prema popisu iz 2002, Krnjača je imala 23.509 stanovnika (Krnjača i Dunavski Venac - 13.414, Reva - 2.808 i Kotež - 7.287)

Istorija uredi

Prvi put se spominje 1832. pod nazivom „Nova Borča“. Godine 1945. je postala zasebno selo, a od 1952. i deo posebne opštine. Godine 1955. su priključena mesta Borča, Ovča i Padinska Skela. Godine 1965. opština je ukinuta a njena teritorija priključena Paliluli. Pokret za odvajanje ovog područja bivše opštine od Palilue bio je jako aktivan u poslednjih 10 godina, i kao rezultat toga, 2005. godine Skupština opština Palilula je predložila Skupštini grada Beograda formiranje nove gradske opštine, Dunavski Venac. Međutim, do sada još uvek nema konkretnih planova za sprovođenje ove inicijative u delo.

Naselja uredi

Krnjača ima mnogo pod-naselja i to su Dunavski Venac, Reva, Kožara, Mika Alas i klaster blokova u svom centralnom delu. Za razliku od novobeogradskih blokova, blokovi u Krnjači nisu blokovi zgrada pravilnih geometrijskih i geografskih oblika.

Blokovi uredi

Luka Krnjača uredi

U novembru 2007. godine objavljeni su planovi za izgradnju luke „Krnjača“. [1] Ovo bi trebalo da bude međunarodna transport luka, koja bi se nalazila nizvodno od Pančevačkog mosta. Projektovana je tako da zauzima 434 hektara, sa dodatnih 170 hektara za izgradnju hangara, skladišta i približavanje pruge i puteva. Planirano je da luka bude kompletno završena u periodu od 20 godina. [2]

Demografija uredi

Na teritoriji koja obuhvata delove Krnjače pre 1970-ih, 2002. godine živelo je 23.509 stanovnika (Krnjača i Dunavski venac 13.414, Reva 2.808 i Kotež 7.287) u Krnjači živi 0,2% Roma, 1,2% Hrvata 3,0% ostale nacionalne manjine dok je 95,6% Srba.

Izvori uredi

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi