Interno raseljena lica

(Preusmjereno sa stranice Интерно расељена лица)

Interno raseljena lica ili osobe (engl. Internally Displaced Persons, IDP) se u najširem smislu definišu kao osobe koje su bile primorane da napuste svoje domove, ali su ostale u granicama svoje države. Zbog nepostojanja precizne definicije oni se često nazivaju izbeglicama, iako ne ispunjavaju pravnu definiciju izbeglica. 2006. godine procenjeno je da ima oko 25 miliona interno raseljenih lica (IRL) u 50-ak zemalja.

Najpreciznija definicija interno raseljenih lica se koristi u izveštajima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i ona glasi da su to lica ili zajednice koja su prisiljena da napuste svoje domove i mesta stanovanja kao posledica ratnih sukoba ili da bi izbegli efekte oružanog konflikta, opšteg nasilja, kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa ili nesreća izazvanih ljudskim faktorom, a koja nisu prešla međunarodno priznate državne granice.

Ovo je okvirna definicija interno raseljenih lica (IRL), jer nisu nabrojani svi razlozi za prinudno preseljenje, jer su oni različiti za svaku pojedninačnu državu. Međutim, zvanična statistika IRL računa samo lica koja su preseljena usled ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava, čak se preporučuje da se u interno raseljena lica svrstavaju samo lica koja su raseljena usled rata- time bi se definicija interno raseljenih lica poklopila sa definicijom izbeglice dok bi diferencia specifica bila da su ostali u granicama matične države.

Države sa najvećim brojem IRL su Azerbejdžan (oko 1.000.000 lica raseljenih zbog oružanog sukoba u Nagorno-Karabahu), Kolumbija (2-3 miliona IRL usled građanskih nemira, gerilskih ratova političkih nemira), Demokratska Republika Kongo (1.500.000 IRL usled Drugog kongoanskog rata), Irak (preko 2.500.000 IRL)...