Zlatiborski okrug

(Preusmjereno sa stranice Златиборски округ)

Zlatiborski okrug se nalazi u zapadnom delu Republike. Obuhvata opštine:

  1. Opština Bajina Bašta mesto Bajina Bašta
  2. Opština Kosjerić mesto Kosjerić
  3. Opština Užice mesto Užice
  4. Opština Požega mesto Požega
  5. Opština Čajetina mesto Čajetina
  6. Opština Arilje mesto Arilje
  7. Opština Priboj mesto Priboj
  8. Opština Nova Varoš mesto Nova Varoš
  9. Opština Prijepolje mesto Prijepolje
  10. Opština Sjenica mesto Sjenica
Zlatiborski okrug
Selo Radoševo, Plaža Sokolica, 9km od Sirogojna, 22km od Arilja
Selo Radoševo Zlatiborski okrug, Plaža Sokolica, 9km od Sirogojna, 22km od Arilja
Selo Radoševo Zlatiborski okrug, Kuća za odmor Sokolica, 9km od Sirogojna, 22km od Arilja foto: Tanja Draškić-Savić

Ukupno ima 335.826 stanovnika. Sedište okruga je Užice.

Među najstarije kulturne spomenike u ovom regionu spada Bela crkva, u Karanu. Građena je između 1340. i 1342. godine i tada je oslikana. U gradu Užicu postoje dve crkve, obe stare i zanimljive: Crkva Sv. Marka na Varoši sagrađena je pre 1828. godine, a Crkva Sv. Đorđa, današnja Saborna crkva u Užicu, građena je od 1842. do 1844. godine.

Nedaleko od Bajine Bašte nalazi se manastir Rača, iz XIII veka. Sagradio ga je kralj Milutin. Ovaj manastir je kroz svoju istoriju više puta bivao uništavan i nanovo obnavljan. Poslednji put (nakon Turaka i Austrougarske vojske), Raču su 1943. godine zapalili Bugari. Obnovljen je posle II svetskog rata i danas se smatra, zbog lepote svojih ikonostasa, izuzetnim spomenikom srpske kulture.

Manastir Mileševa - podignut je 1218 - 1219. godine i nalazi se u blizini Prijepolja. Predstavlja zadužbinu kralja Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Iako je i ovaj manastir više puta bio spaljivan, sačuvano je oko 100 kompozicija, fresaka pojedinačnih likova i fragmenata. Najpoznatija freska je "Beli anđeo" zaglavlje velikog broja srpskih knjiga i monografija pa i ove Internet prezentacije.

Danas od privrednih preduzeća u opštini Užice postoje: Valjaonica bakra i aluminijuma u Sevojnu, Metalski kombinat "Prvi Partizan", Tekstilna industrija "Froteks", Konfekcija "Kadinjača", itd.

U Priboju je podignuta Fabrika automobila FAP, koja izvozi kamione i autobuse širom sveta, a združeno preduzeće FAP - FAMOS proizvodi privredna vozila.

Spoljašnje veze uredi

Nevanična prezentacija okruga Arhivirano 2005-10-25 na Wayback Machine-u

Srodne teme uredi