Otvori glavni meni

Заједничко веће општина

Latinična verzija


Joint Council of Municipalities in Croatia and Europe.jpg

Заједничко веће општина (скраћено: ЗВО) (хр.: -{Zajedničko vijeće općina}-) је тело које усклађује интересе српске етничке заједнице у источној Славонији, Барањи и западном Срему на подручју Осјечко-барањске и Вуковарско-сремске жупаније, координише права и даје иницијативе и предлоге према институцијама власти Републике Хрватске.

Оснивање и статусUredi

ЗВО је у формално правном смислу настао као удружење "-{sui generis}-" на основу међународно правног акта Ердутског споразума потписаног 12. новембра 1995. године на основу којег је завршен рат у Хрватској и започео процес мирне реинтеграције на простору источне Славоније, Барање и западног Срема и одлуке Владе Републике Хрватске од 15. октобра 1997. године. Своја специфична права, у основи стечена права ЗВО црпи из писма Владе Републике Хрватске по завршетку мирне реинтеграције у хрватском подунављу од 13. јануара 1997. године.

ЗВО је саветодавно тело које прати и анализира укупну проблематику у сфери доследног спровођења просветне и културне аутономије, те штити људска, грађанска и мањинска права српске етничке заједнице у складу с Уставом Републике Хрватске, позитивним законским прописима, те међународно признатим и правно релевантним споразумима којима се утврђује и правно регулише статус и положај српске заједнице на овом простору.

Циљ и сврха оснивања ЗВО-а је промовисање и заштита људских права, унапређивање демократских институција друштва и владавине права, те бољи живот за сваког човека. Посебни нагласак Веће ставља на остваривање и заштиту права и интереса припадника српске националне мањине, на основу Уставног закона о правима националних мањина Републике Хрватске.

ОрганизацијаUredi

ЗВО чини Скупштина, састављена од већника из редова српске етничке заједнице без обзира на њихову страначку припадност, а који су изабрани на изборима за тела јединица локалне управе и самоуправе на подручју Осјечко-барањске и Вуковарско-сремске жупаније, у складу са Статутом ЗВО-а. У актуелном мандату Скупштина броји 28 већника. Скупштина је највише тело ЗВО-а која, између осталог бира председника који своју дужност обавља професионално. Аутоматизмом дожупани из две поменуте жупаније из редова српске етничке заједнице су и подпредседници ЗВО-а.

ЗВО своје активности проводи кроз три одбора:

  • Одбор за заштиту људских, грађанских и мањинских права
  • Одбор за образовање, културу и спорт
  • Одбор за медије, информисање и веру

МедијиUredi

У склопу Одбора за медије, информисање и веру крајем 2006. године покреће се самостални часопис "иЗВОр".

Након процеса мирне реинтеграције, простора Подунавља, припадници српске етничке заједнице спознали су потребу за квалитетним, правовременим и независним информисањем. Препознајући такву потребу ЗВО је иницирало оснивање "Телевизијске продукције ЗВО-а". Основни задатак Продукције је производња телевизијских емисија како за српску етничку заједницу тако са предпоставком и за друге етничке заједнице у Републици Хрватској.

Види јошUredi

Спољашње везеUredi