G17 Plus

(Preusmjereno sa stranice Г 17+)

G17 plus je bivša liberal-konzervativna[1] politička stranka (ranije je bila nevladina organizacija) u Srbiji. Osnovana je decembra 2002. godine. Predsednik stranke je Mlađan Dinkić. Stranka se transformisala ujedinenjem stranka i pokreta u koaliciju Ujedinjeni regioni Srbije koji su od 2013. su postali politička stranka[2], čime je G17 plus kao organizacija prestao da postoji.

G17 Plus
Predsednik Mlađan Dinkić
Zamenik predsednika Verica Kalanović
Osnivač Miroljub Labus
Osnovana 2002
Raspuštena 2013
Naslednik Ujedinjeni regioni Srbije
Sedište Trg republike 5/IV, Beograd
Država  Srbija
Ideologija Liberalni konzervativizam[1],
Evropeizam.
Politička pozicija Desni centar
Narodna skupština Republike Srbije
10 / 250
Međunarodno članstvo Internacionalna demokratska unija
Evropska stranka Evropska narodna partija
internet stranica

Učešće u prvoj vladi Vojislava Koštunice (2004.) uredi

Stranka je na vanrednim izborima za Skupštinu Srbije, 28. decembra 2003. dobila 34 poslanička mesta. Nakon dvomesečnih pregovora o formiranju nove srpske Vlade, ušla je u Vladu (3. mart 2004) zajedno sa DSS i SPO-NS, uz manjinsku podršku SPS-a. Šef poslaničke grupe u republičkom parlamentu je bio Miloljub Albijanić

U toj Vladi je imala ministarstvo finansija na čijem čelu je bio Mlađan Dinkić. Posle ostavke vicepremijera, Labusa, na njegovo mesto je došla dotadašnja ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivana Dulić-Marković, koja je 9. septembra izabrana za potpredsednicu stranke. Na njeno mesto ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, došao je Goran Živkov, takođe član ove partije. Takođe je držala i ministarstvo zdravlja na čijem je čelu dr Tomica Milosavljević, koji je ostao potpredsednik stranke i nakon Izborne skupštine.

Radovan Jelašić, funkcioner stranke, nalazio se na mestu guvernera Narodne banke Srbije.

Prvog oktobra 2006. G17 PLUS je dala ostavke na sva ministarska mesta. Ostavke su u Skupštini usvojene 9. novembra, što je dovelo do novih izbora 21. januara 2007.

Učešće u drugoj vladi Vojislava Koštunice (2007.) uredi

G17 plus je u Vladi od 15. maja 2007. godine (Demokratska stranka Srbije, Demokratska stranka, G17 plus i Nova Srbija ) imala ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (Mlađan Dinkić), ministarstvo zdravlja (Tomica Milosavljević), ministarstvo za omladinu i sport (Snežana Samardžić-Marković) i ministarstvo nauke (Ana Pešikan).

Učešće u vladi Mirka Cvetkovića (2008.) uredi

Nakon izbora 11. maja 2008. godine, na kojima je učestvovala kao deo koalicija Za evropsku Srbiju (ZES), G17 PLUS osvojila je 24 poslaničkih mesta u republičkoj skupštini. Šef poslaničke grupe je Suzana Grubješić.

G17 plus je u Vladi od 7. jula 2008. godine pored resora koje je imala i u prethodnoj vladi - ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (Mlađan Dinkić, koji je ovaj put bio i potpredsednik Vlade), ministarstvo zdravlja (Tomica Milosavljević), ministarstvo za omladinu i sport (Snežana Samardžić-Marković), dobila i ministarstvo kulture (Nebojša Bradić), ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić) i ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (Verica Kalanović), dok je resor nauke prepušten koalicionim partnerima (DS).

Početkom 2011. godine došlo je do neočekivanih promena u vladi. Ubrzo nakon što je u krajem januara dugogodišnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević podneo ostavku (iz ličnih razloga), usledilo je i razrešenje/ostavka ministra ekonomije i regionalnog razvoja i potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića a s njim se solidarisala i ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, koja je (takođe) podnela ostavku.

Radovan Jelašić je do 2010. bio na mestu guvernera Narodne banke Srbije.

Učešće u vladi Ivice Dačića (2012.) uredi

G17 plus je učestvovao u Vladi Ivice Dačića, čiji je potredsednik bio Aleksandar Vučić, sve do rekontrukcije Vlade 2012. godine. Na izbore stranka je izašla u okviru koalicije Ujedinjeni regioni Srbije. Stranka je o voj vladi imala potpredsednika za evropske integracije (Suzana Grubješić) i dva ministarska resora - ministarstvo finansija i privrede (Mlađan Dinkić) i ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave (Verica Kalanović).

Istaknuti članovi uredi

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije u 8. sazivu parlamenta (2008-2012. godina) uredi

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije formirana je 14. marta 2011. u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Poslaničku grupu čine sledeći narodni poslanici:

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije u 9. sazivu parlamenta (od 2012. godine) (nakon rekonstrukcije Vlade)[3] uredi

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije u Narodnoj skupštini Republike Srbije čine poslanici članovi G17 plus i drugih stranaka - uglavnom članova koalicije Ujedinjeni regioni Srbije. Poslaničku grupu čine sledeći narodni poslanici: Iz G17 plus:

Iz Zajedno za Šumadiju:

Iz Živim za Krajinu:

Organizacija stranke uredi

G17 plus je organizovana po teritorijalnom principu. Svi organizacioni oblici stranke u svom sastavu, po pravilu, imaju 30% manje zastupljenog pola. Organizacioni oblici stranke su mesni, opštinski, gradski i pokrajinski odbori.

Mesni odbor uredi

Mesni odbor je deo opštinskog odbora i obuhvata teritoriju jedne mesne zajednice. G17 plus ima 834 mesna odbora. Mesni odbor bira predsednika mesnog odbora koji dalje kooordinira radom mesnog odbora.

Opštinski odbor uredi

Opštinski odbor je osnovni organizacioni oblik stranke. G17 plus ima 165 opštinskih odbora, od 168 opština koliko postoji u Srbiji. Svi članovi opštinske organizacije biraju članove opštinskog odbora na Izbornoj skupštini opštinske organizacije i to 5% od broja članova opštinske organizacije. Spisak opštisnkih odbora G17 plus

Gradski odbor uredi

Gradski odbor se formira za područje grada koje u svom sastavu ima više opštine. G17 Plus ima 24 gradska odbora.

Pokrajinski odbor uredi

Pokrajinski odbor se formiraju za područja pokrajine Republike Srbije.

Bivši članovi uredi

  • Miroljub Labus - osnivač i prvi predsednik stranke (2002-2006), bivši guverner Narodne banke Srbije i potpredsednik Vlade Srbije, napustio stranku i povukao se iz politike 2006. godine.

Reference uredi

Vanjske veze uredi

Šablon:Političke stranke