Гимназија и економска школа Јован Јовановић Змај

Гимназија и економска школа „Јован Јовановић Змај“ је гимназија, једна од две средње школе у општини Оџаци. Основана је 1944. године, а садашње име носи од 1952. године. Налази се у Улици Сомборска број 18. Зграда школе подигнута је 1966. године. Са редовном наставом Гимназија је почела 1. септембра 1990. Године.

Гимназија и економска школа „Јован Јовановић Змај“

Пошаљи фотографију

Тип државна гимназија
Седиште Оџаци (Srbija Србија)
Основана 1944.
Директор(ка) Марија Матовић
Адреса Сомборска бр. 18
Мрежно место www.gesjjz.edu.rs

Историја uredi

Оснивање uredi

Крајем децембра школске 1944/45. године у Оџацима је отворена Државна нижа гимназија, која је уписивала 4 разреда средњошколаца и привремено се налазила на месту бивше Грађанске школе. Иако је Други светски рат и даље био у току, прикупљала су се учила и намештај за школу. Школске 1945/46. године, Државна нижа гимназија се претвара у Државну реалну гимназију, која има само шест разреда и која је постојала све до реформе школства 1951/52. године. Премда је школа радила у веома опасним и оскудним временима, често и са минималним условима за рад, она је оправдала своје постојање, и полагано подизала свој углед.

Гимназија након реформе школства uredi

Године 1952/53. основна школа се трансформише у осмогодишњу и почиње експанзија средњег стручног школовања. IV разред је издвојен из састава гимназије. Он је припао основној школи, која сада има осмогодишње школовање. Уводе се нови предмети: техничко образовање и социологија за оба смера и нацртна геометрија у природно-математичком смеру. Гимназија добија назив "Јован Јовановић Змај".

Реформа средњошколског образовања већ увелико је заживела и трајала, када се у Оџацима поново отвара гимназија. Испуњавајући све захтеве и услове, које је поставила нова реформа за отварање школе, у Оџацима је поново основана Гимназија "Јован Јовановић Змај". Новооснована гимназија уписује прву генерацију: три одељења првог разреда са 117 ученика. Већ у фебруару 1966. године, ученици су наставу отпочели у новоизграђеним учионицама. Изграђено је 12 учионица и неколико савремених кабинета: кабинет за физику, биологију, хемију и техничко образовање. Настава се одвија у два смера: природно-математички и друштвено-језички.

Новије време uredi

Са редовном наставом, Гимназија је почела 1. септембра 1990. године у згради на углу Штросмајрове и Сомборске улице број 18, где је Гимназија била и раније, али сада као Гимназија општег смера. Полаже се квалификациони испит из српског језика и математике, а примају се они ученици, који су од могућих 20 бодова освојили по десет из сваког предмета. Рад школског одбора је важан за функционисање свеукупног живота гимназије. Школски одбор је расправљао и одлучивао, о свим питањима из своје законске надлежности, битним за живот и рад школе. Матурски испит полажу редовни ученици, који су успешно завршили четврти разред Гимназије. Уводи се информатика као предмет, и школа добија нови информатички кабинет. Сваке године врше се поправке и реновирање учионица, као и прибављање нових наставних средстава, у складу са могућностима школе. Ученици наше школе од школеке 2006/2007. године похађају Гимназију и економску школу "Јован Јовановић Змај", јер су претходне школске године у Школу кренули и економски техничари.

Називи школе uredi

  • Државна нижа гимназија
  • Државна реална гимназија
  • Гимназија "Јован Јовановић Змај"
  • Гимназија и економска школа "Јован Јовановић Змај"

Школска година uredi

Рапоред звоњаве
Час Преподне
1 8.00—8.45
2 8.50—9.35
3 9.50—10.35
4 10.40—11.25
5 11.35—12.20
6 12.25—13.10
7 13.15—14.00

Гимназија има само преподневну смену. Током недеље ђаци имају 30-ак часова, у посеку шест дневно, према распореду звоњења. Распоред звоњења не важи само у посебним приликама као што је дан школе, 24. новембар, или посета других школа. Као и у свим српским средњим школама, шкослка година траје од септембра почетне до јуна наредне године. Једино ученици четврте године школску годину завршавају крајем маја. Школска година је подељена на четири класификациона периода, током којих ученици морају добити бар по две оцене из сваког предмета, и то први (од септембра до новембра), други (од новембра до децембра), трећи (од јануара до марта), и четврти класификациони период (од марта до majaа или јуна).

Образовни смерови uredi

У школи постоје два образовна смера:

  • Општи тип (4 године), подручје рада Гимназија
  • Економски техничар (4 године), подручје рада Економија, право и администрација

Ваннаставне активности uredi

  • Хор
  • Оркестар
  • Драмска секција
  • Дебатни клуб
  • Новинарска секција
  • Психолошка секција
  • Хемијска секција
  • Информатичка секција
  • Француска секција

Ученички парламент uredi

Већ неколико година активан је и ученички парламент који броји око 20 чланова.

Спољашње везе uredi