Velimir Ilić

(Preusmjereno sa stranice Велимир Илић)

Velimir (Velja) Ilić (Čačak, 28. maja 1951.), srpski političar i trenutni ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za infrastrukturu. Predsednik je stranke Nova Srbija, a po stručnoj spremi je magistar tehnologije.

Velimir Ilić

Biografija uredi

Velimir Ilić je rođen u Čačku 28. maja 1951. Posle diplomiranja na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, radio je za nekoliko građevinskih firmi. Privatnim preduzetništvom se počeo baviti 1986. Magistrirao je 2005.

Svoje prve političke korake Ilić je načinio u Srpskom pokretu obnove (SPO) 1990. Izabran je za gradonačelnika Čačka 1996. pobedivši kandidata Socijalističke partije Srbije. Ubrzo potom (1997), napušta SPO čiji je bio potpredsednik, kao i lokalni odbor SPO-a, gde je bio predsednik i osniva političku partiju Nova Srbija (NS) i postaje njen predsednik.

2000. godine na listi DOS-a izabran je za poslanika u Saveznom parlamentu SRJ (kasnije SCG). Na izborima 28. decembra 2003. izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije u ispred koalicije Srpski pokret obnove-Nova Srbija, a od 2004. do 2007. je bio ministar za kapitalne investicije u vladi Vojislava Koštunice. Za ministra za infrastrukturu u drugoj vladi Vojislava Koštunice izabran je 15. maja 2007.

Velimir Ilić je u javnosti poznat po živopisnom rječniku koji ponekad koristi prema novinarima, javnim i poznatim ličnostima, a pogotovo političkim protivnicima.

Lični podaci uredi

Oženjen je i ima petoro dece sa tri različite žene.