Braće Jerković

(Preusmjereno sa stranice Браће Јерковић)

Braće Jerković 1, 2 i 3 je gradsko naselje sa oko 30.000 stanovnika. Nalazi se na opštini Voždovac i jedno od najvećih naselja na toj opštini, kao i u Beogradu.

Braće Jerković
Braće Jerković
Braće Jerković
Grad Beograd
Opština Voždovac
Braće Jerković na mapi Beograda
Braće Jerković
Braće Jerković
Braće Jerković (Beograda)


Koordinate: 44° 46′ 09" SGŠ, 20° 29′ 20" IGD

Ime uredi

Pre Drugog svetskog rata ovde se nalazilo nehigijensko Naselje Petra Mrkonjića[1][2]

Posle rata, naselje je dobilo ime po braći Dušanu i Nebojši Jerkoviću. Dušan je bio učitelj pre rata, a posle komandant Užičkog NOP odreda. Poginuo je 1941. godine, na Kadinjači i proglašen je za narodnog heroja. Nebojša je bio komandant Mačvanskog NOP odreda.

Položaj uredi

Na severu Braće Jerković se graniči sa naseljem Marinkovom barom , na severoistoku sa Medaković 3 , a na istoku sa Medaković 2. Na jugu sa Padinom , na jugoistoku sa naseljem Stepa Stepanović , a na zapadu sa Kumodraškom ulicom.

Autobuske linije uredi

Kroz naselje prolaze sledeće linije GSPa:

  • 18 (Medaković 3 - Zemun Bačka)
  • 25 (Kumodraž 2 - Karaburma 2)
  • 25P (MZ Kumodraž - Mirijevo 4)
  • 26 (Dorćol - Braće Jerković)
  • 26L (Medaković 3 - Braće Jerković /Padina/)
  • 50 (Banovo Brdo - Ustanička)
  • ADA 3 (Konjarnik - Ada Ciganlija)

Institucije uredi

U naselju postoje tri osnovne škole Đura Daničić, Zmaj Jova Jovanović i Branislav Nušić kao i tri obdaništa. Najveće ulice su istoimena Braće Jerković, Zaplanjska, Dragice Končar, Jovana Bijelića, Meštrovićeva, Darvinova i druge. Naselje poseduje dve mesne zajednice Braće Jerković i Veljko Vlahović.

U naselju Braće Jerković je 2001. godine napravljen projekat za izgradnju terena FK Jerković, a realizacija ovog plana izvršena je 2004. godine kada je i osnovan FK Jerković 04. Danas se ovaj klub takmiči u opštinskoj ligi a poseduje, pored prvog tima, i školu omladinskog fudbala za mlade kadrove. Krajem 2014.godine, ovaj tim menja grb i prvobitni naziv u Amaterski fudbalski klub AFK Brace Jerkovic. Nose popularni nadimak 'Carobnjaci' po prepoznatljivom stilu igre. Od januara 2015. godine, ovaj tim se takmici u trecoj ligi beogradskog malog budbala BALF.

  1. Zlata Vuksanović-Macura, Angelina Banković. Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda, 50
  2. "Vreme", 11. jan. 1937, str. 6. digitalna.nb.rs