Богословија (Београд)

Disambig.svg За остале употребе, погледајте Богословија (разврставање).
Богословија
Богословија
Богословија
Град Београд
Богословија na karti Beograda
Богословија
Богословија
Богословија na karti Beograda


Координате: 44° 48′ 55" СГШ, 20° 29′ 30" ИГД

Богословија је градска подчетврт у Београду које се налази на територији општине Палилула. Налази се на Старој Карабурми и пружа се од Богословског факултета до Омладинског Стадиона.

ЛокацијаUredi

Богословија заузима површину око Богословског факултета и кружног тока, где се укрштају улице Мије Ковачевића, Драгослава Срејиновића и Северни Булевар. Граничи се са Карабурмом на истоку, Палилулом на југу и Адом Хујом и Вилиним Водама на северу. Према попису из 2002. године, у насељу је живело 7.748 становника.

КарактеристикеUredi

Упркос неколико стамбених зграда, Богословија је углавном административни и комунални центар. У насељу се налази Београдска ватрогасна бригада, Хала „Пионир“, војна болница, полицијска станица „Палилула“, као и Омладински стадион, стадион ОФК Београд-а. Централно место насеља ипак заузима Богословска православна црква са суседним кампусом, која је изграђена 1957./1958. године и по којој је цело насеље добило име.

Основна карактеристика насеља је обиман саобраћај, због раскрсница које се налазе у насељу и које воде ка многим деловима града (Карабурма, Звездара, Крњача, Миријево, Трг републике, Вуков споменик, Панчево, итд). Као последица тога, ова област је једна од најзагађенијих области у Београду (еколошка црна тачка).

Види јошUredi