Ljudmila Gurčenko

(Preusmjereno sa stranice Људмила Гурченко)

Људмила Марковна Гурченко (руски: Людмила Марковна Гурченко, украјински: Людмила Марківна Гурченко) била је совјетска и руска позоришна, биоскопска глумица, естрадна певачица и режисерка.

Људмила Марковна Гурченко
Людмила Марковна Гурченко
Lični podaci
Ime po rođenjuЛюдмила Гурченко
Datum rođenja12. новембар 1935.
Mjesto rođenjaХарков, Украјинска СССР, СССР,
Datum smrti30. март 2011.
Mjesto smrtiМосква, Руска СССР, СССР,
Zanimanjeпевачица
глумица
режисерка
Muzički rad
Period aktivnosti1956 - 2011
ŽanrПоп
Ostalo
Službene straniceОфициальный сайт Людмилы Гурченко

Од 1983. била је народна уметница Совјетског Савеза[1] добитница Државне награде браће Васиљев Руске СССР за 1976. и Државне награде Руске Федерације 1994.

Биографија uredi

Рани живот uredi

Људмила Марковна Гурченко рођена је 12. новембра 1935. године у украјинском граду Харкову као ћерка Марка Гавриловича Гурченко (руски: Марко Гаврилович Гурченко) (1898-1973) и Јелене Александровне Симонович-Гурченко (руски: Елены Александровны Симоновой-Гурченко) (1917-1999). Према уметнициним речима, мајка јој је имала порекло у руском племству, а отац радничке фармерске породице[2]. Од рођења до почетка другог светског рата, Гурченко је са родитељима живела у једној соби у пордумском стану у родном Харкову[3].

Пре почетка рата људмилини су родитељи радили у Харковској филхармонији[4]. Након тога јој је отац наставио радити у руднику где је зарадио инвалидитет. Отац јој је иначе био професионални музичак који је свирао хармонику и пјевао на фастивалима гдје му је мајка помагала. Унаточ инвалидитету и зрелој доби, отац јој је отишао у рат.

Након ослобођења Харкова 23. августа 1943. године, Људмила је 1. септембра пошла у Шесту школу (данашњу градску гимназију), која се налазила у дворишту куће у којој је тада живела. 1944. уписала је Музичку школу Бетовен у Харкову.

1953. по завршетку десетљетке, отпутовала је у Москву и уписала је Герасимов сверуски државни институт за кинематографију на којем је дипломирала 1958. године.

Референце uredi