Јан Бажик

Јан Бажик (Бачки Петровац, 25. I. 1957. – Сремска Каменица, 24. II. 2007), енигмата.

Животопис uredi

У родном месту завршио је основну школу и гимназију. На Природно-математичком факултету (ПМФ) у Новом Саду дипломирао је на групи за математику и постао професор математике. Предавао је математику и информатику у Бачком Петровцу, Пивницама код Бачке Паланке и Кулпину код Бачког Петровца те дуги низ година у основној школи у Гложану, у којој је био и директор и где га је затекла прерана смрт 2007. године.

Енигматика uredi

Састављање загонетака uredi

Први енигматски рад (ребус) објавио је као петнаестогодишњак у 116. броју бјеловарског часописа Чвор-разбибриге 25. 11. 1972. године. Отада па до смрти објавио је око 15.000 енигматских састава разних врста. Био је свестран енигмата, али су му на првом месту биле укрштене речи (посебно скандинавке), на другом анаграми, затим остале загонетке. Сарађивао је у готово свим значајнијим енигматским листовима на српскохрватском језику на бившим југословенским и српским просторима, а радове су му објављивали и неенигматски листови.

Укрштене речи су му биле беспрекорне, с белинама, лепим речима и великом повезаношћу, решиве, без рекордерских амбиција. И као анаграмист је био изванредан, што може да се види из састава датих под насловом "Изабране загонетке".

Уређивање и квизови uredi

Уређивао је енигматске рубрике у неким неенигматским листовима ("Дневник", "Добро јутро", "Мали Невен", "Невен", "Риборевија").

Уредио је један (једини) број новосадског "Макси Ребуса" (издавач Меркс), који више није излазио на формату А4).

Учествовао је у ТВ-квизovima и био победник Енигмотеке и Музичке слагалице, за коју је затим састављао енигматске задатке.

На словачком језику uredi

Састављао је и загонетке на словачком језику и објављивао их у војвођанским часописима на словачком "Хлас људу", "Ровина", "Взлет". Састављао је и загонетке за уџбенике основе школе на словачком. Објавио је више чланака о врстама загонетака у словачкој енигматици и више прилога на словачком језику у часописима "Ровина" и "Взлет" тематски везаних за тумачење загонетака.

Чланства и такмичења uredi

Од 1975. године био је члан Енигматског удружења "Чвор" из Бјеловара, а у новије време Удружења енигмата "Вук Караџић" и Енигматског клуба "Нова загонетка" из Београда. Такође је био члан Енигматског клуба Пирамида из Новог Сада од његовог оснивања 1987. године

Учествовао је на више конкурса за састављање и решавање загонетака, на којима је или побеђивао или освајао висока места. Учествовао је и на више сусрета енигмата Србије. На 6. сусретима енигмата Србије у Бајиној Башти 2006. године био је члан победничке екипе ЕК "Нова загонетка" у састављању анаграма (са Радомиром Мићуновићем и Динком Кнежевићем).

Заступљеност у књигама uredi

Представљен је у лексиконима Стјепана Хорвата "Лексикон загонетача Југославије" (Бјеловар, 1979), Ивице Млађеновића "Истакнути српски енигмати" (1999) и у Лазаревић-Вуковићевом "Лексикону српских енигмата" (2007). Помиње се и у књигама Алојза Буљана "Комбинаторика у играма ријечи" (Новска, 2003) и Славка Пелеха "Библиографија енигматике" (Бјеловар, 1978), а у књизи Зорана Радисављевића "Свет анаграма" (Београд, 2004) налазе се чак 27 његових састава.

Цијели 158. број бјеловарске Чвор-крижаљке био је испуњен Бажиковим загонеткама. На 2. страници објављена је и његова слика с биографским чланком, који је написао Стјепан Тумпић.

Изабране загонетке uredi

Анаграм Јана Бажика 
"Лексикон српских енигмата", стр. 32
(Најбољи састав на Интернетском купу за анаграмисте 2003. године)

ВРАШКИ РУС ЈЕ ПЕСНИЧКА ЛЕГЕНДА!

Решење: Александар Сергејевич Пушкин

Приватни живот uredi

Осим енигматике хоби му је био и риболов. Активно је учествовао у раду риболовног друштва, месне заједнице и културно-уметничког друштва у Гложану. Био је ожењен и има двоје деце.

Извори uredi