Javna licenca LaTeX projekta

Javna licenca LaTeX projekta (LPPL) je softverska licenca originalno napisana za LaTeX sistem. Softver se dostribuirao pod uslovima da se LPPL može posmatrati kao slobodni softver, mada nije kopileft.

Pored LaTeX osnovnog sistema, LPPL se takođe koristi za trećinu LaTeX paketa. Drugi softverski projekti osim LaTeX ga slabo koriste.

Jedinstvene karakteristične dozvole uredi

LPPL je rasla od originalne licence Donalda Knuta za TeX, u kojoj se navodi da se izvorni kod za TeX može koristiti u bilo koju svrhu, ali da sistem napravljen njom mora da sadrži 'TeX' ako je striktno u skladu sa njegovim kanonskim programom. Razlog za ovo ograničavanje je bio da se osigura da će dokumenti pisani za TeX biti čitljivi u bliskoj budućnosti, i zaista TeX i njegovi nastavci će i dalje kompilirati dokumenta pisana od početka 1980-ih godina i proizvesti izlaz kako treba. Citirajući Frank Mittelbach, glavnog autora licence: LPPL pokušava da sačuva činjenicu da se tako nešto kao što je jezik LaTeX koji se koristi za komunikaciju, ako ste napisali LaTeX dokument možete očekivati da se pošalje meni i da radi kao kod tebe.[1]

Najneobičniji deo LPPL — i podjednako najkontraverzniji — klauzula: Ne smete distribuirati izmenjenu datoteku sa originalnom datotekom. Neki ljudi negiraju da je LPPL licenca za slobodni softver. Posebno debijan linuks zajednica smatra da je u 2003. godini izuzimajući LaTeX od svoje osnovne distribucije.[2]

Kako god, verzija 1.3 LPPL je oslabila ovo ograničenje. Sada je samo potrebno da se modifikovane komponente identifikuju "jasno i nedvosmisleno" kao modifikovane verzije, u izvoru, kao i kada se poziva na neku vrstu interaktivnog režima. Promenu imena dela se i dalje preporučuje.

U cilju kontinuiteta projekta u slučaju da nosilac autorskih prava više ne želi da održi rad, održavanje može da se prenese na drugog. Ovo može biti proglašeno od strane nosioca autorskih prava ili, u slučaju da nosilac autorskih prava više nije u stanju da bude kontaktiran, po pojedinačnom preuzimanju održavanja, sa tri meseca posle njihove javne namere da preuzme održavanje. Modifikujuća klauzula gore navedena ne važi za tekući rad.

Vlasnici autorskih prava uredi

Projekat LaTeX ima autorska prava za tekst LPPL, ali ne zadržava autorska prava za rad objavljena pod LPPL. Autor dela polaže autorska prava na rad, i odgovoran je za sprovođenje bilo kakvih korišćenja licenci (ili ne).

Za razliku od radova objavljen pod LPPL, sama LPPL nije dovoljno modifikovana. Dok je dozvoljeno kopiranje i distribucija, menjanje teksta LPPL nije. Međutim, može da se koristi kao model za ostale licence pod uslovom da ne upućuju na LPPL.

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi