Žutorepi vunasti majmun

Žutorepi vunasti majmun (lat. Oreonax flavicauda) je kritično ugrožena vrsta primata iz monotipnog roda Oreonax. Prije je bio član roda Lagothrix zajedno s ostalim vunastim majmunima, sve dok nije 2001. premješten u samostalni rod, iako ranija i opsežnija istraživanja upućuju da je to pogrešno[1].

Žutorepu vunasti majmun
Status zaštite

Status zaštite: Kritično (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Oreonax
Thomas, 1927.
Vrsta: O. flavicauda
Dvojni naziv
Oreonax flavicauda
(Humboldt, 1812.)
Zemljopisna rasprostranjenost žutorepog vunastog majmuna
Sinonimi

hendeei Thomas, 1927.
Lagothrix flavicauda

Opis uredi

Žutorepi vunasti majmun je najveći perunaski endemski sisavac; odrasle jedinke mogu doseći dužinu tijela do 54 centimetra, a rep je duži od tijela sa 63 centimetra. Krzno mu je gusto i vunasto, kao prilagodba hladnim oblačnim šumama. Boja krzna je tamna mahagoni, s žutom stražnjom površinom repa i bjelkastim dijelom njuške. Prosječna težina ženki je 5.7 kilograma, a mužjaka 8.3 kilograma. Ima snažan prehenzilni rep koji je sposoban podupirati cijelo tijelo dok se životinja hrani, te mu pomaže pri kretanju.

Ishrana i ponašanje uredi

Ishrana mu je uglavnom frugivorna, ali osim plodova često jede i listove, cvjetove, te kukce. Arborealna je životinja, vrijeme uglavnom provodi na drvetu, a aktivan je isključivo tijekom dana. Živi u manjim mješovitim grupama, te je poligamna životinja.

Rasprostranjenost i stanište uredi

Može se naći isključivo na području peruanskih Anda, u pokrajinama Amazonas i San Martin, kao i na pograničnim mjestima pokrajina La Libertad, Huanuco i Loreto. Živi u planinskim oblačnim šumama na nadmorskoj visini između 1500 i 2700 metara odlikovanih strmim tjesnacima.

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2012-04-25. Pristupljeno 2015-01-11. 

Literatura uredi

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. 6th edition. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 1999, ISBN 0-8018-5789-9.

Vanjske poveznice uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Žutorepi vunasti majmun
 Wikivrste imaju podatke o: Žutorepi vunasti majmun