Župna crkva Bezgrešnog začeća u Vidošima

Crkva Bezgrešnog začeća u Vidošima, opština Livno, Bosna i Hercegovina, je katolička crkva. Proglašena je za nacionalni spomenik BiH.[1] Nacionalni spomenik sastoji se od objekta crkve i pokretnog naslijeđa koji čine glavni oltar i dvije slike Gabrijela Jurkića.

Crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

Lokacija uredi

Župna crkva Bezgrešnog začeća se nalazi u selu Vidoši, udaljenom 6 km južno od Livna, na brdu Tušnica, na nadmorskoj visini od 833 metra.

Historija uredi

Polovinom 18. vijeka franjevci su u Vidošima izgradili drvenu kolibu koja je služila za obavljanje vjerskih obreda. Uz kolibu se nalazio župni stan koji je izgorio 29. aprila 1802. godine zajedno sa crkvenom arhivom. Novi župni stan, nazvan stara kapela, izgrađen je od strane fra Mije Čuića iste godine. Fra Lovro Karaula je taj župni stan 1833. godine preuredio u crkvu ozidanu kamenom.

Nova crkva, građena od čvrstog materijala sa dozvolom osmanske uprave, blagoslovljena je za Veliku Gospu 08. decembra 1856. Godine. Zvonika u današnjem obliku, izgrađen je 1902. godine.

Opis uredi

Župna crkva Bezgrešnog začeća u Vidošima pripada tipu jednobrodnih kamenih crkvi sa polukružnom apsidom i kamenim zvonikom.

Literatura uredi

  • Karaula, Marijan i drugi autori. Župa Vidoši, u povodu 150. obljetnice blagoslova župne crkve. Livno: Župni ured Vidoši, 2007.

Reference uredi

  1. „Crkva Bezgrešnog začeća u Vidošima”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 11. 2016.