Lust for Life (film)

(Preusmjereno sa stranice Žudnja za životom (1956))

Lust for Life (sh. Žudnja za životom, također poznat i kao Strast za životom) je američki biografski film snimljen 1956. u režiji Vincentea Minellija. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Irvinga Stonea, odnosno prikazuje život znamenitog nizozemskog slikara Vincenta van Gogha, čiji lik u filmu tumači Kirk Douglas. Iako je van Gogh umro u siromaštvu, predstavljao je izuzetno raskošnu i prestižnu produkciju za studio MGM, koji je za potrebe filma dao otkupiti, posuditi ili napraviti kopije oko 200-njak van Goghovih slika kako bi što vjernije prikazao njihovu karijeru. Kirk Douglas je, kako bi se što bolje pripremio za snimanje, počeo slikati vrane kako bi pred kamerama što vjernije mogao oponašati umjetnika na djelu.[3] Iako Lust for Life nije imao komercijalnog uspjeha, imao je dobre kritike. Anthony Quinn, koji se u filmu nakratko pojavljuje u ulozi van Goghovog suparnika i prijatelja Paula Gaugina, je za svoj nastup dobio Oscar za najboljeg sporednog glumca.

Lust for Life
Kirk Douglas kao Vincent van Gogh na promotivnoj fotografiji
RežijaVincente Minnelli
George Cukor (van špice)
ProducentJohn Houseman
ScenarioNorman Corwin
PredložakLust for Life; autor:
Irving Stone
UlogeKirk Douglas
Anthony Quinn
James Donald
MuzikaMiklós Rózsa
FotografijaRussell Harlan
MontažaAdrienne Fazan
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
17. 9. 1956 (1956-09-17)
Trajanje122 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,227.000 $[1]
Bruto prihod2,695.000 $[1][2]

Za potrebe promocije filma je snimljen kratki dokumentarni film pod naslovom Van Gogh: Darkness Into Light, u kome se, između ostalih, pojavila tada 75-godišnja Jeanne Calment kao jedna od očevidaca posljednjih van Goghovih dana.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  2. Domestic take see "Top Grosses of 1957", Variety, 8 January 1958: 30
  3. Walker, John. (July 1990) Vincent van Gogh films: Of cypresses and sunflowers [1] Arhivirano 2016-03-03 na Wayback Machine-u, Monthly Film Bulletin/artdesigncafe.

Vanjske veze uredi