Ključ Hrvatske

(Preusmjereno sa stranice Živi zid (udruga))

Ključ Hrvatske (do 21. svibnja 2022. Živi zid) je populistička politička stranka koja djeluje u Hrvatskoj, a koja je nastala od istoimene organizacije za borbu protiv nasilnih deložacija. S djelovanjem je počela pred predsjedničke izbore 2014. godine na kojima je njihov kandidat Ivan Vilibor Sinčić ostvario neočekivano dobar uspjeh, osvojivši treće mjesto ispred niza kandidata etabliranih stranaka. Veliki dio članova je prije 2014. godine bio u stranci Savez za promjene. Stranka se na ideološkom polju odbija svrstati u ljevicu i desnicu, i inzistira na humanističkim vrijednostima; njen nagli skok popularnosti se često tumači izrazom prosvjeda protiv korupcije i nesposobnosti koje karakteriziraju vodeće stranke HDZ i SDP, a pod čijom je vlašću Hrvatska u ekonomskom smislu počela vidno nazadovati nakon ulaska u EU 2013. godine. Živi zid kao dio svoje platforme inzistira na izlasku Hrvatske iz EU, zbog čega se smatra euroskeptičnom strankom, a također se zalaže za za izlazak Hrvatske iz NATO-pakta. Godine 2019. je, nedugo nakon izbora na kojima je Živi zid osvojio jedno mjesto, došlo do raskola na vrhu stranke, nakon čega ju je napustio njen osnivač Ivan Pernar.

Ključ Hrvatske
PredsjednikIvan Vilibor Sinčić
Glavni tajnikDušan Cvetanović
Osnivanje2011[1]
SjedišteZagreb
Ideologijalijevi populizam,[2]
euroskepticizam,[2]
anti-establishment,
antiglobalizacija,
društveni kredit
Službene boježuta, crna, siva i zelena
Sabor
0 / 151
Europski parlament
1 / 11
Službene stranice
kljuchrvatske.hr

Povijest uredi

Udruga "Živi zid" nastala je iz sprječavanja nasilne deložacije (8. studenog 2012.) obitelji Vukić u Zadru [3]. Obitelj Vukić su pokušali deložirati radi poreznog duga od 288 000 kn. Interventna policija nije uspjela u toj namjeri upravo zahvaljujući pasivnom otporu dvadeset i četvero aktivista „Živog zida“ koji su svojim tijelima branili jedini dom Vukića. Prilikom navedene uspješne akcije za udrugu „Živi zid“ privedeno je svih 24 aktivista udruge koji su dobili prekršajne prijave zbog ometanja ovršnog postupka.

Misija uredi

Aktivisti udruge "Živi zid" smatraju bankarski sustav nepravednim jer je temeljen na novcu kao dugu, tj. sav novac u optjecaj ulazi kao kredit i kamata nikada nije ušla s glavnicom u optjecaj, što je uzrok mnogobrojnih deložacija u Republici Hrvatskoj. „Živi zid“ je usko povezan a političkom strankom Savez za promjene iz koje potječu mnogobrojni aktivisti. Aktivisti udruge jedino rješenje protiv rastuće tendecije deložacija vide u implementaciji monetarne reforme, pri čemu se zalažu za nekreditni novac.[4][5][6][7][8]

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi