Živa baština: časopis za filozofiju i gnozu je naučni časopis koji izlazi u Bosni i Hercegovini. Izdavač časopisa je Fondacija Baština duhovnosti iz Mostara. Glavni i odgovorni urednik časopisa je Amar Imamović. Časopis izlazi četiri puta godišnje, a prvi broj časopisa je izašao u decembru 2015. godine.

Živa baština  
Logo časopisa
Disciplinafilozofija, gnoza
Jezikbosanski
UrednikAmar Imamović (od 2015)
Detalji
IzdavačFondacija Baština duhovnosti, Mostar (Bosna i Hercegovina)
Historija izdavanja2015–danas
Učestalosttromjesečnik
Indeksiranje
ISSN2303-8799 (print)
2303-8802 (web)
Linkovi

Izdavač uredi

Fondacija Baština duhovnosti je osnovana 2011. godine u Mostaru, kao izraz želje grupe ljudi okupljenih oko ideje očuvanja i promicanja kulturne baštine Bošnjaka, prije svega njihove duhovne komponente. Jedan od temeljnih ciljeva izdavačke djelatnosti fondacije je i promicanje univerzalnih vrijednosti proizašlih iz nebeske objave i misaonih postignuća čovjeka u njenom okrilju kao odgovor na njen svevremeni poziv.

Od specifičnosti rada ove fondacije je i to što u svom izdavaštvu nudi plodove onog islamskog genija koji u okrilju islama razvija racionalno i duhovno promišljanje, odnosno ono što se prepoznaje kao filozofija, teozofija i irfan. Osnivač i direktor fondacije je Amar Imamović, a njena glavna djelatnost je izdavaštvo. Fondacija je 2015. godine pokrenula naučni časopis Živa baština: časopis za filozofiju i gnozu. Shodno ciljevima fondacija svoje knjige izdaje u tri biblioteke: Biblioteka kulturna baština, Biblioteka irfan i hikmet (filozofija i gnoza) i Biblioteka islamski nauk.

Tematika uredi

Časopis Živa baština ima za cilj da široj naučnoj javnosti i svima zainteresiranima za filozofiju i gnozu ponudi novi kvalitet i teme koje nisu dovoljno obrađene ili uopće nisu tretirane na jezicima naroda Balkana, a to je prije svega islamska filozofija (ono što se danas prepoznaje kao spoj filozofije i gnoze, odnosno teozofija ili uzvišena božanska mudrost), gnoza (irfan/tasavuf) i religijska filozofija.

Vođeni mišlju da istinska spoznaja nije ograničena vremenom i mjestom, odnosno da nije podložna protoku vremena i da kao takva pripada cijelom čovječanstvu, osnovi cilj pokretanja samog časopisa je, kao što da i shvatiti iz naslova, održavanje "živim" i prezentiranje najuzvišenijih intelektualnih i duhovnih dostignuća iz baštine islamskih mislilaca, kao i obogaćivanje te baštine.

Uredništvo uredi

Uredništvo Živa baštine čine:

  • mr. Amar Imamović (glavni i odgovorni urednik)
  • dr. Amina Šiljak-Jesenković
  • dr. Abas Ali
  • dr. Ahmed Vaezi
  • dr. Elvir Musić
  • dr. Kijan Korjenić
  • dr. Mensur Valjevac
  • dr. Mubina Moker
  • dr. Sead Šemsović
  • dr. Sedad Dizdarević

Vanjske veze uredi