Žilavka je autohtona sorta grožđa Hercegovine. Bujnog je rasta, redovite i zadovoljavajuće rodnosti. To je srednje kasna sorta koja sazrijeva krajem rujna. Težina grozda iznosi od 150 do 200 grama. Uzgaja se na niskom, srednjem visokom i visokom trsu. Vrlo obilno rađa na plitkim i krškim tlima i odlično podnosi sušu. Količina šećera u moštu varira od 20 do 24 %, a ukupna kiselost mošta žilavke iznosi 5-6 g/l. Vino doseže jakost od 11-14 vol % alkohola.[1] Vino žilavka visoke je kakvoće s karakterističnim svojstvenim mirisom. Harmonično je, pitko i žuto-zelene boje, odlikuje se kristalnom bistroćom, a poslužuje se na temperaturi od 12°C.

Žilavka se uzgaja u vinorodnim regijama čitave bivše Jugoslavije, za čije je vrijeme bila posebito popularna. Poznata je i pod nazivima Mostarska, Mostarska Žilavka, Žilava Hercegovačka, Žilavka, Žilavka Bijela i Žilavka Mostarska.

Izvori uredi

  1. Nino Rotim, Mladen Gašpar, Ivica Perić (2017.). „Vinski kultivari vinove loze u Hercegovini”. Glasnik zaštite bilja, Vol. 40 No. 5, 2017. 40 (5): 79.. 

Vanjske poveznice uredi