Catwoman

(Preusmjereno sa stranice Žena-mačka)

Catwoman je fiktivni, stripovski lik koji se pojavljuje u izdanjima DC Comicsa, a mahom u materijalima povezanim s Batmanom. U početku superzlikovac, a danas mahom antiheroina i Batmanova saveznica, Catwoman su stvorili Bob Kane i Bill Finger, crpeći inspiraciju iz Kaneove rođakinje Ruth Steel[2][3] te glumice Jean Harlow. Catwoman je nastala kako bi se serijalu dodao seksualni naboj, ali i kako bi privukla ženske čitatelje, što je razlog zašto je njezin lik, iako isprva negativac, drastično drugačiji od likova poput Jokera (Catwoman nije inherentno zla) te zašto ima specifičan odnos s Batmanom. Iako ne i jedina, najpoznatija Catwoman svakako je Selina Kyle, koja se premijerno pojavila u stripu Batman #1 (proljeće 1940.) pod imenom The Cat. U tom se stripu pojavljuje kao pljačkašica s bičem kojoj poseban užitak predstavljaju pljačke visokog rizika.[4]

Catwoman
Catwoman
Catwoman u stripu Catwoman #1
Olovka i boja: Stanley Lau
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeBatman #1
(proljeće 1940.)
KreatoriBob Kane
Bill Finger
Podatci iz priče
Alter ego Selina Kyle
Vrstačovjek
DomGotham City
AfilijacijeBatmanova obitelj
Outsiders
Secret Society of Super Villains
Injustice League
Female Furies
Justice League of America

SavezniciBatman
Holly Robinson
Poznati aliasiThe Cat, Irena Dubrovna[1]
Moći i sposobnosti
Iznimne atletske i gimnastičke sposobnosti
Vrhunski pljačkaš
Kostim s dodacima koji omogućava lakše penjanje i oštrim kandžama
Arsenal bičeva koje koristi kao oružje (cat o' nine tails)
Sposobnost povezivanja s mačkama

Pregled lika uredi

Lik Catwoman je, s godinama, doživljavao priličan broj promjena, no za razliku od nekih drugih likova (vidi Mr. Freeze), gdje su te promjene drastično mijenjale koncept lika, jezgra Catwoman je ostala ista, a promjene su mahom dolazila na polju geneze i odnosa s Batmanom.

Zlatno i srebrno doba uredi

 
Prvo pojavljivanje Seline Kyle, odnosno kriminalke The Cat, u stripu Batman #1 (proljeće 1940.).

Isprva je bila mahom kriminalka, poznata po kompleksnom odnosu s Batmanom. Originalna geneza prikazuje ju kao lijepu djevojku nepoznate prošlosti, za koju se kasnije otkrije kako je stjuardesa koja boluje od amnezije, no sama Catwoman je u stripu The Brave and the Bold #197 (travanj 1983.) priznala kako je tu priču izmislila. U ranom periodu je jedno vrijeme bila rehabilitirana, no kriminalu se vratila u stripu Detective Comics #203 (siječanj 1954.). Catwoman je imala redovita pojavljivanja do rujna 1954., no tada je došlo do višegodišnje pauze zbog formiranja CCA-ja, prema kojem je takav prikaz ženskog lika bio nedozvoljen. Pauza je konačno prekinuta u studenom 1966. godine.

Moderne verzije uredi

Njezina geneza promijenjena je 1987. godine u Miller-Mazzucchellijevom Batman: Year One, gdje je prikazana kao domina koja se tim poslom bavi kako bi preživjela, no koja zapravo želi pobjeći od tog života. Kako bi zaštitila svoju sestru i sebe, počinje se baviti borilačkim vještinama te, inspirirana svojim mentorom, odluči kako prostitucija nije za nju. U ovom stripu se pojavljuje i Holly Robinson, djevojka koja se često pojavljuje kao pomoćnica Catwoman i koja će u jednom periodu preuzeti njezin kostim. Kasnija izdanja dalje su proučavala njezinu prošlost, počevši s njezinim djetinjstvom te počecima u prostituciji. Strip Catwoman #69 (lipanj 1999.) otkriva kako se njezina majka, Maria Kyle, hladna žena koja je voljela mačke, ubila kada je Selina bila jako mala te kako ju je otac alkoholičar, Brian Kyle, zanemarivao jer je sličila majci, a koju je ovaj mrzio zbog suicida. Njezin otac je umro od posljedica alkoholizma. Selina tako završi u sirotištu gdje otkrije podatke o upraviteljevim malverzacijama, koje iskoristi kako bi pobjegla i natjerala ovoga da izbriše sve javne podatke o njoj. Kako otkriva Catwoman: Year One, isprva se počela baviti kriminalom, no morala se nakratko povuči zbog katastrofalne pljačke, tokom kojeg perioda ulazi u svijet prostitucije kao domina. Jedan od klijenata joj je poklonio cat o' nine tails bič.[5]

U Loeb-Saleovom serijalu iz 90-ih godina, sugerira se kako bi Selina Kyle mogla biti nepriznata kći mafijaša Carminea Falconea. Ta je teza prvi puta sugerirana u stripu Batman: Dark Victory, a dodatno je istražena u posebnom izdanju Catwoman: When in Rome. No, iako nudi cijelu seriju indicija, ovaj serijal ne daje potvrdu Selinina stvarnog porijekla. Također, ovdje ona započne vezu s Bruceom Wayneom te ga kasnije spasi od Poison Ivy. Ipak, veza bude ubrzo prekinuta kada ju Bruce, jednom kao Batman, a jednom kao on sam, odbije. Ona tada napušta Gotham.

Godine 1993., Catwoman je dobila vlastiti istoimeni serijal koji je nastavljen i danas. Ti stripovi prate Selinin život neovisno o Batmanu te događaje iz njezina života nepovezane s Gothamom. Tokom mini-serije "No Man's Land", pomaže Batmanu u borbi protiv Lexa Luthora, nakon što se netom prije vratila u Gotham.

 
Selina Kyle u društvu Brucea Waynea u stripu Hush.

Tokom serijala Hush, Catwoman i Batman ponovo započinju vezu koju ovaj na kraju prekine kada posumnja da su u nju upleteni Riddler i Hush. Prije prekida, Batman joj otkriva svoj pravi identitet, što je druga priča koja potvrđuje kako ona doista zna tko se krije iza maske Viteza tame. Prva je bila priča iz 80-ih godina koja je završila tako što Catwoman Batmana naziva "Bruce", no ista nikada nije razrađena jer je došlo do promjene uredničkog tima koji je ubrzo odustao od te priče.

Početkom 2000-ih godina, Selina Kyle se pojavljuje potpuno reformirana i s iskrenim emocijama prema Batmanu, mada je sam odnos i dalje prilično turbulentan. Ubrzo se otkriva kako je to posljedica mindwipea što ga je provela Zatanna. Kada Selina sazna za to, izbaci Zatannu kroz prozor (ova, doduše, preživi) i počinje obnavljati svoja sjećanja. U kasnijim izdanjima, Catwoman je još uvijek nesigurna u svoju prošlost i moralne principe, što je posebno važno jer se u tom trenutku suočava s odlukom treba li ubiti superzlikovca ili ne. Black Mask, manijakalni mafijaš, zaprijetio je Catwoman, čiji je identitet saznao preko njezine školske prijateljice Sylvije, koja je još uvijek ljuta na Selinu, kako će nauditi njezinim najbližima (a već je ranije mučio njezinu sestru tako što je pred njom iskopao oči njezinom suprugu i onda ju prisilio da ih pojede). I dok Black Mask samouvjereno misli da Catwoman, kao i Batman, stoji iza toga da neće ubiti, Catwoman uzima pištolj i propuca Black Maska kroz glavu.[4] Ovaj ju događaj proganja tokom cijelog "One Year Later" serijala, u sklopu kojega je sugerirano da je to moguće bio prvi puta da je ubila nekoga.

Nakon serijala Infinite Crisis, saznajemo kako je Selina Kyle odustala od kostima Catwoman te kako je rodila kći po imenu Helena. Ona odustaje od kostima Catwoman kako bi se brinula o kćerki i, dok Holly Robinson preuzima njezinu ulogu, ona uzima alias Irena Dubrovna i odluči se posvetiti kćeri. Alias je nastao prema glavnom ženskom liku horor filma Cat People iz 1942. godine. Ipak, ubrzo se Selina, silom prilike, mora vratiti u kostim Catwoman, što da bi spasila Holly, što da bi spasila svoju kći, koju su oteli Film Freak i Angle Man. Nakon turbulentnih događaja, odliči dati Helenu na posvajanje i zamoli Zatannu da joj izbriše sjećanja, što ova odbije. Helena je ubrzo dobila novu obitelj, dok se Selina vratila u kostim Catwoman, isprva kao Batmanova saveznica, a kasnije kao samostalni lik.

Tokom mini-serije "Heart of Hush", Selina preispituje svoje emocije i smislenost veze s Batmanom, posebno se osvrčući na njegove druge djevojke. Hush prisluškuje njezin razgovor sa Zatannom te odluči nauditi njima dvjema kako bi oslabio Batmana. Otima Catwoman te joj kirurški odstrani srce. Batman ju na kraju uspijeva spasiti te joj, misleći kako je u nesvijesti, priznaje kako ju voli, nakon čega mu ova otkriva kako je glumila nesvjesno stanje te kako je sve čula.

Nakon nestanka Brucea Waynea u sklopu Batman R.I.P. serijala, Selina se udružila s Poison Ivy i Harley Quinn, što je popraćeno u serijalu Gotham City Sirens. Tokom mini-serije "Blackest Night", koja je posredno dio Sirens serijala, Catwoman se ponovo morala sukobiti s Black Maskom, koji je dignut iz mrtvih kao dio Black Lantern Corpsa. Black Mask je nanovo oteo Selininu sestru Maggie te ih je mučio, no spasile su ih Ivy i Harley. Povratak Brucea Waynea u mini-seriji "The Return of Bruce Wayne" donosi istovremeno i raspad Sirensa, ali i pojavu Catgirl, zapravo Kitrine Falcone (davno izgubljene kćeri mafijaša Carminea Falconea), koja postaje pomoćnica Catwoman. Potonja u ovom periodu ponovo surađuje s Batmanom, ovoga puta kako bi spriječili Harley Quinn da oslobodi Jokera iz Arkhama. Nedugo zatim, raskida prijateljstvo s Ivy nakon što ju je ova otrovala, nadajući se da će drogirana Catwoman otkriti Batmanov identitet. Napustivši bivše prijateljice, u kojima je vidjela dobrotu i kojima je htjela pomoći, Catwoman je postala meta osvetničkog napada bivših suradnica. Uspjela ih je svladati uz Batmanovu pomoć, no nanovo im je pomogla tako što im je pomogla u bijegu prije nego ih je Batman uhapsio.

The New 52 uredi

 
Catwoman na naslovnici stripa Catwoman #4 (veljača 2012.) u sklopu New 52 serijala.

U rujnu 2011., DC je dokinuo sva ranija izdanja i započeo s novim serijalom naslova The New 52, koji je raskinuo s ranijim kontinuitetom i krenuo ispočetka. Samostalni Catwoman strip je nastavljen, ali se na početku fokusirao na Selinine mlade dane kao Catwoman, bez analiziranja njezine geneze. U prvim izdanjima pratimo njezin sukob s ruskom mafijom, ali i saznajemo kako su Batman i ona ljubavnici. Prvo izdanje stripa donosi i prvu eksplicitno prikazanu scenu seksa između Batmana i Catwoman.[6] U izdanju Catwoman #0, Catwoman je dobila nešto izmijenjenu genezu temeljenu na onoj iz filma Batman Returns.

Tokom kasnijih izdanja, Steve Trevor prilazi Catwoman te joj nudi mjesto u novoj Justice League of America koju je osnovala Amanda Waller. Selina isprva odbija, ali pristaje nakon što joj Trevor obeća pronaći ženu koja se pretvara da je ona.[7] Kasnije se saznaje kako je ona pozvana u JLA isključivo kako bi svladala Batmana, u slučaju da se nova JLA ikada bude sukobila s izvornom JL.[8] Taj je sukob prikazan u "Trinity War" mini-seriji.

Ostale verzije uredi

Kao i mnogi drugi likovi iz Batmana, Catwoman se pojavila u cijeloj seriji stripova koji koriste alternativni ili čak drastično drugačiji kontinuitet od kanonskog materijala. Ovisno o autoru i priči, geneza i sudbina Seline Kyle je uvijek drugačija, od ostarjele svodnice u Millerovom The Dark Knight Returns pa do preuzimanja uloge Oracle u seriji Flashpoint. Izdanja u kojima se pojavila su:

Odnos s Batmanom uredi

 
Prvi eksplicitni prikaz seksa između Batmana i Catwoman pojavio se u stripu Catwoman #1 (studeni 2011.), kojega je ilustrirao Guillem March.

Iako je Catwoman, historijski gledano, prikazana kao superzlikovac, Batman i ona su često surađivali pri ostvarivanju zajedničkih ciljeva te se često prikazuju kao ljubavni par. Iako je Batman, odnosno Bruce Wayne, imao cijelu seriju ljubavnih afera s brojnim ženama, njegov odnos s Catwoman je daleko najznačajniji i najtrajniji među njima te je prezentiran kroz cijelu seriju različitih adaptacija na različitim medijima.

Natruhe odnosa počele su vrlo rano, a isti se posebno produbio tokom 80-ih godina, kada je na kraju jedne priče sugerirano da Catwoman zna Batmanov tajni identitet. Međutim, ta priča nikada nije nastavljena zbog promjene uredničkog tima, koji je odlučio odustati od takvog zapleta. Tokom 90-ih godina, vidimo kako Bruce Wayne i Selina Kyle (izvan svojih kostima) započinju vezu u stripu The Long Halloween, koja rezultira time da Selina spašava Batmana od Poison Ivy. Ipak, ta je veza prekinuta 4. srpnja, a prekid je potvrđen i tokom stripa Dark Victory, nakon kojeg Catwoman napušta Gotham na neko vrijeme. Odnos između Batmana i Catwoman nastavljen je u serijalu Hush, na kraju kojega Batman otkriva svoj identitet Catwoman. The New 52 serijal je nastavio prikazivati Batmana i Catwoman kao ljubavnike te je čak donio i prvu scenu seksa između njih dvoje.[6]

Kada je tokom 60-ih godina predstavljen DC-jev Multiverse, Batman i Catwoman su prikazani kao bračni par u sklopu Earth-Two univerzuma. U toj verziji imaju i kći Helenu, a taj je zaplet reafirmiran i tokom New 52 serijala.

Medijske adaptacije uredi

 
Eartha Kitt kao Catwoman 1967.

Prva značajna medijska adaptacija bila je u seriji Batman, koja se prikazivala od 1966. do 1968. godine. Serija nije ponudila nikakvu genezu lika niti se fokusirala na njezin alter ego. Julie Newmar je bila prva Catwoman, glumivši ju tokom prve dvije sezone. Ipak, zbog drugih obveza[9] nije mogla ponoviti svoju ulogu u filmu iz 1966. godine, koji je izdan kao popratni materijal seriji, gdje ju je zamijenila Lee Meriwether. Newmarova je imala isti problem i s trećom sezonom serije,[9] gdje ju je zamijenila Eartha Kitt. Jedna od replika kostima koji je dizajniran za Newmarovu danas se čuva u Smithsonianu.[10]

 
Michelle Pfeiffer, iako tek četvrti izbor za ulogu, dobila je same pohvale za svoju interpretaciju Catwoman u Burtonovom Batman Returns, a producenti su njezinu interpretaciju nazvali "savršenom".

Novo filmsko pojavljivanje stiglo je 1992. godine u Burtonovom filmu Batman Returns, gdje ju je tumačila Michelle Pfeiffer. Uloga je izvorno pripala Annette Bening, koja je morala odustati zbog trudnoće,[11] nakon čega su ulogu odbile Nicole Kidman i Demi Moore, prije nego je ona pripala Pfeifferovoj, za koju su producenti rekli da je "savršena".[12] Daniel Waters je stvorio novu verziju Catwoman temeljenu na stripu Catwoman: Her Sister's Keeper, a ista je prikazala Selinu Kyle kao usamljenu i frustriranu, ali odanu i radišnu tajnicu korumpiranog tajkuna Maxa Shrecka (Christopher Walken). Kada Selina otkrije kako Shreck planira ukrasti gradski elektricitet, ovaj ju pokuša ubiti bacanjem kroz prozor. Iako je njezin pad ublažen, Selina završi nepomična u snijegu, naizgled mrtva. Tada se pojavi skupina uličnih mačaka te ju misteriozno oživi. Nakon što u transu dolazi do doma, Selina iskoristi nakupljeni bijes kako bi postala Catwoman. Nakon što Batman (Michael Keaton) pokvari njezine planove, ona se udruži s Penguinom (Danny DeVito) kako bi uništili Viteza tame. Penguin joj se upucava, no ona ga odbija što dovodi do toga da ju on govoto ubije. Catwoman preživi jer je svojom transformacijom dobila devet života. Tokom jednog plesa s Bruceom Wayneom, njih dvoje izmjene replike koje su si rekli kao Batman i Catwoman, otkrivajući tako jedno drugom svoje tajne. Kasnije Catwoman ubije Shrecka i to nakon što ju ovaj propuca četiri puta. Batman pronalazi Shreckov leš, ali ne i Catwoman, koju kasnije vidi u formi siluete kako promatra Batsignal. Pfeifferova je koristila dva različita glasa za ovu ulogu - nježniji glas za Selinu Kyle te dublji i izazovniji za Catwoman.

Ova interpretacija Catwoman iskorištena je kao osnova za animiranu verziju u kultnoj Batman: The Animated Series te nastavku, The New Batman Adventures. U obje verzije glas joj je posudila Adrienne Barbeau. U ovoj verziji, Selina Kyle je dugokosa plavuša (kao i Pfeifferova), dok Catwoman nosi kostim koji uvelike podsjeća na onaj iz Burtonova filma. Druga serija dovela je do redizajna lika, no Catwoman nije doživila drastičnu promjenu kao neki od likova. The Animated Series prikazuje Selinu Kyle kao ženu iz visokog društva koja se bori za prava životinja, no izvan toga ne nudi apsolutno nikakvu pozadinu. Njezin odnos s Batmanom ovdje nije detaljno razrađen, mada je otkriveno kako je bila zaljubljena u Batmana, ali je držala distancu prema Bruceu. Lik je doživio još jedan redizajn, ovoga puta drastičniji, za seriju The Batman, gdje joj je glas posudila Gina Gershon. Kao ni prethodno spomenute, ni ova animirana verzija ne nudi genezu lika.

Nakon uspjeha Pfeifferine interpretacije Catwoman, ista je trebala ponoviti ulogu u samostalnom filmu, kojeg je trebao režirati Tim Burton. Film je dugo godina bio u tzv. development hell, tokom kojeg perioda su odustali i Burton i Pfeifferova, koju je trebala zamijeniti Ashley Judd. Film je na kraju realiziran 2004. godine kao Catwoman, a naslovnu ulogu tumačila je Halle Berry. Film nije povezan ni s Gothamom ni s osnovnom pričom te s Catwoman dijeli samo naziv. Prošao je izrazito loše među kritikom i publikom te se često navodi kao jedan od najgorih filmova svih vremena.

Catwoman (iako se u filmu nijednom ne oslovljava tim imenom) ponovo se pojavljuje u posljednjem dijelu Nolanove trilogije, The Dark Knight Rises, gdje ju je tumačila Anne Hathaway.[13][14] Prikazana je kao misteriozna femme fatale i antiheroina, čije djelovanje često prelazi granice moralnog. Kako bi izbrisala svoju kriminalnu prošlost, Catwoman krade otiske prstiju Brucea Waynea za kriminalca Johna Daggetta, vjerujući kako ovaj to može ostvariti. Uz to, ukrade i ogrlicu koja je pripadala Bruceovoj pokojnoj majci. Tokom Baneova puča, pruža joj se mogućnost bijega, no ostaje u Gothamu kako bi pomogla Batmanu i Gordonu u borbi protiv anarhista. Na samom kraju, vidimo kako je Bruce Wayne odustao od kostima Batmana i započeo vezu sa Selinom Kyle.

Catwoman je najavljena i kao jedan od likova koji će se pojaviti u filmu The Batman Matta Reevesa, koji se radi u sklopu šireg filmskog univerzuma znanog kao DCEU. Tokom 2019. godine je potvrđeno kako će ulogu tumačiti Zoë Kravitz.[15]

Catwoman se pojavljivala i u video igrama, među kojima se posebno istile LEGO Batman trilogija te serijal igara Batman: Arkham. Catwoman se premijerno pojavljuje u igri Batman: Arkham City kao žrtva Two-Faceova montirana suđenja, s kojeg ju spasi Batman. Kasnije se može otključati kao igrivi lik sa posebnim setom misija. Pojavljuje se i u igri Batman: Arkham Origins Blackgate, a u obje joj je glas posudila Grey DeLisle. Catwoman se pojavljuje kao igrivi lik u igri Batman: Arkham Knight, gdje surađuje s Batmanom kako bi se oslobodila od Riddlerove smrtonosne ogrlice.

Gotham uredi

Glavni članak: Selina Kyle (Gotham)
 
Camren Bicondova kao četrnaestogodišnja Selina Kyle u seriji Gotham.

Najrecentnija verzija Catwoman prikazana je u seriji Gotham, gdje ju tumači Camren Bicondova.[16] U seriji koja se bavi samim počecima serijala o Batmanu, Selina Kyle je četrnaestogodišnja kradljivica koja živi na ulici i koja u prvi plan dolazi kao jedina svjedokinja ubojstva Bruceovih roditelja. Tokom serije razvija specifičan odnos sa Jimom Gordnom, kojemu obeća pomoći oko ubojstva Wayneovih ako joj on pomogne sa zakonskim problemima. Nakon što uspije pobjeći Dollmakeru, Selina odlazi u Wayne Manor, gdje se sprijatelji s Bruceom te mu da njegov prvi poljubac. Također, sprijateljila se i s Ivy Pepper, s kojom je jedno vrijeme živjela u praznom stanu Barbare Kean, nakon što se Jim odselio. Kasnije dolazi u sukob s Bruceom, no odnos im se ipak poboljša kada mu pomogne pronaći Reggieja Paynea, koji je ranije gotovo ubio Alfreda. Izložena Payneovim prijetnjama upućenima Bruceu, ona ga gurne kroz prozor kako bi zaštitila Brucea i spriječila ga da sam počini ubojstvo. Nakon što ga ubije, bijesno odlazi.

Reference uredi

  1. Catwoman (vol. 3) #53 (svibanj 2006.)
  2. Kane, Bob (November 1989). Batman and Me. Foestfille, California: Eclipse Books. ISBN 978-1-56060-016-9. 
  3. Steel, Ruth. „Ruth Steel Interview (Age 96)”. Video. YouTube. Pristupljeno June 2, 2011. 
  4. 4,0 4,1 Beatty, Scott (2008). „Catwoman”. u: Dougall, Alastair. The DC Comics Encyclopedia. New York: Dorling Kindersley. str. 74–75. ISBN 0-7566-4119-5. OCLC 213309017. 
  5. Catwoman Annual #2 (1995.)
  6. 6,0 6,1 Catwoman #1 (rujan 2011.)
  7. Justice League of America Vol. 3 #1 (travanj 2013.)
  8. Justice League of America Vol. 3 #2 (svibanj 2013.)
  9. 9,0 9,1 Smith, Ronald L. (2004). „Julie Newmar: The Very Last How to Book - Biography”. Arhivirano iz originala na datum 2007-07-01. Pristupljeno June 22, 2007. 
  10. Moore, Booth (January 24, 2011). „Catching up with the original Catwoman, Julie Newmar”. Los Angeles Times. Pristupljeno January 24, 2011. 
  11. „Pfeiffer on Returns & Hathaway”. Batman Online.com. 
  12. Shadows of the Bat: Cinematic Saga of the Dark Side of the Knight
  13. „'Anne Hathaway to Play Selina Kyle in The Dark Knight Rises'”. ComingSoon.net. January 19, 2010. Arhivirano iz originala na datum 2014-04-05. Pristupljeno 2015-04-17. 
  14. Jensen, Jeff (January 19, 2011). „'The Dark Knight Rises' scoop: Anne Hathaway, Tom Hardy join cast”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-04. Pristupljeno January 19, 2011. 
  15. Kit, Borys (October 14, 2019). „Zoe Kravitz to Star as Catwoman in 'The Batman'”. The Hollywood Reporter. 
  16. Bricken, Rob (February 25, 2014). „What We Learned from the Script for Gotham's First Episode”. io9. Pristupljeno February 25, 2014. 

Vanjske poveznice uredi

Feminističke kritike uredi