Željko Rebrača

Željko Rebrača (rođen 9. aprila 1972. u Prigrevici, opština Apatin) je jugoslovenski i srpski košarkaš. U svojoj karijeri je igrao za NAP, Partizan, Beneton Trevizo, Panatinaikos, Detroit Pistonse, Atlanta Houkse i Los Anđeles Kliperse.

Olimpijski zapisi
Košarka
Srebro 1996. Atlanta Jugoslavija

Karijera uredi

Klubovi uredi

Željko Rebrača je košarkom počeo da se bavi sa 15 godina u OKK Apatin, a pre toga je trenirao rukomet. Sa nepunih 16 godina postao je član novosadskog NAP-a. U NAP-u je u to vreme igrao Saša Đorđević koji je bio u Novom Sadu na odsluženju vojnog roka. Za njegov prelazak u KK Partizan je zaslužan ondašnji trener Partizana i selektor kadetske reprezentacije Jugoslavije Dušan Vujošević koji ga je pozvao u reprezentaciju. Na Prvenstvu Evrope za kadete u Holandiji 1990, Rebrača je sa ekipom osvojio peto mesto. U Partizan je prešao 1991. kada je trener postao Željko Obradović. Sezone 1991/1992. Partizan je postao klupski prvak Evrope na fajnal-foru u Istanbulu. Sa Partizanom osvaja četiri nacionalna prvenstva.

Godine 1995. prelazi u italijanski Beneton iz Treviza sa kojim osvaja prvenstvo Italije 1997, a 1998. igra na fajnal-foru Evrolige i osvaja treće mesto nakon poraza od solunskog PAOK-a i pobede nad Partizanom, opet pod trenerskom palicom Željka Obradovića.

Godine 1999. je prešao u atinski Panatinaikos u kojem je igrao Dejan Bodiroga, a trenirao Željko Obradović. Sa Panatinaikosom je osvojio prvenstvo Grčke i Evroligu 2000. Te godine je proglašen za najboljeg igrača fajnal-fora, a vlade Jugoslavije ga imenuje ambasadorom dobre volje.

U NBA ligu prelazi 2001. i oblači dres Detroit Pistonsa. Prethodno su ga 1994. kao 54. pika u drugom krugu draftovali Seattle SuperSonicsi, koji su kasnije prosledili pravo na Rebraču Minnesota Timberwolvesima, a oni Toronto Raptorsima, da bi konačno završio u Pistonsima. Debitovao je 30. oktobra 2001. protiv Dallas Mavericksa i postigao 6 poena. 2002. je učestvovao je na ol-star utakmici, igrajući za tim rukija (novajlija) protiv sofmora (igrači koji su imali jednogodišnje iskustvo u NBA), kao najstariji ruki u istoriji ol-star utakmica. U prvoj sezoni je slomio kost desne šake, što ga je sprečilo da igra više utakmica. Te sezone je beležio prosečno 6,9 poena po utakmici i postigao rekord karijere u NBA sa 24 poena 10. aprila 2002.

U sezoni 2003/2004 je poslan u Atlanta Hawkse kao zamena za Rašida Volasa u razmeni u kojoj su učestvovali Detroit, Atlanta i Boston Celticsi.

13. avgusta 2004. je prešao u Los Angeles Clipperse. U sezoni 2005/06. je imao srčane probleme, zbog kojih je odigrao samo 29 utakmica. Clippersi su 6. aprila 2007. otpustili Rebraču, pošto je celu sezonu 2006/2007 proveo na listi povređenih zbog problema sa leđima. Rebrača je 19. juna 2007. potpisao za španski klub Pamesa.

Reprezentacija uredi

Za reprezentaciju debituje 1995. i osvaja zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 1995. u Atini. Sledeće godine, na Olimpijskim igrama u Atlanti osvaja srebrnu medalju.

Sa košarkaškom reprezentacijom je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 1997. u Barseloni i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Atini. Uprkos očekivanjima, Rebrača nije izabran za najboljeg igrača svetskog prvenstva, već je ta čast pripala Dejanu Bodirogi. Međutim, u izboru časopisa FIBA Baksketball je izabran za najboljeg igrača Evrope 1998.

Od reprezentacije se oprostio na EP 2005. u Srbiji i Crnoj Gori, pošto je reprezentacija SCG izbačene od Francuske u osmini finala.

Zanimljivosti uredi

Spoljašnje veze uredi