Željko Kerum (Ogorje, 25.9. 1960. - ) je hrvatski poduzetnik poznat po tome što je na izborima 2009. godine kao nezavisni kandidat postao prvi neposredno izabrani gradonačelnik Splita u novijoj historiji.

Željko Kerum
Funkcija
Funkcija 62. gradonačelnik Splita
Mandat 1. jun 2009 -
Lični podaci
Rođenje 25. 9. 1960. (1960-09-25) (dob: 63)
Ogorje kraj Muća, SR Hrvatska,
SFR Jugoslavija
Politička stranka Hrvatska građanska stranka
Vanbračni partner Fani Horvat
Zanimanje političar, poduzetnik

Poslovna karijera uredi

Željko Kerum je godine 1978. završio Tehničku srednju školu u Splitu. Nakon toga se zaposlio u građevinskom poduzeću Melioracija te je godinu dana kao vozač bagera radio u Iraku. Godine 1989. je osnovao privatno poduzeće, te godine 1990. otvorio trgovačku radnju. Iako po vlastitim Kerumovim rječima on ne bi postao što je postao da nije bilo Franje Tuđmana, izbjegao je služiti u hrvatskoj vojsci u doba rata u Hrvatskoj [1] pa je ratno vreme iskoristio za gradnju svoga poslovnog carstva. Iz toga ratnog razdoblja su ostale nikad dokazane sumnje iz da temelj poslovnog imperija predstavlja prodaja caritasove humanitarne pomoći u njegovim dućanima što Željko Kerum žestoko negira [2]. Po završetku raza 1996. godine dolazi do otvaranja prvog velikog supermarketa u Splitu pod nazivom Kerum. Godine 2003. je kupio Diokom odnosno bivšu Jugoplastiku, te srušio tvornicu kako bi na istoj lokaciji otvorio 2007. veliki trgovački centar pod nazivom Joker. Polovicom 2008 godine kada u Splitu postaje očita popularnost Keruma s političkim ambicijama i nepopularnost lokalnog HDZa on se našao pod populističkim, neopravdanim kritikama predsednika HDZa Ive Sanadera koji ga je optužio za raskošni životni stil dok njegove radnice imaju po Sanaderovim rječima male plate. Ta propaganda se na kraju obila o glavu HDZu pošto se dokazalo da njegove radnice imaju za trećinu veće plate od onih kod Sanaderova omiljenog i u hrvatskoj najvećeg bogataša Ivice Todorića. [3]. Slučajno ili ne ulazak u politiku Željka Keruma se poklopio se početkom raspada njegovog poslovnog carstva koje se nalazi na prodaji [4] [5]

Političar uredi

Kerum se godine 2009. kandidirao za gradonačelnika kao nezavisni kandidat. U prvom krugu održanom 17.5. 2009. osvojio je 40,21 % glasova, dok je njegova nezavisna lista osvojila najveći postotak na izborima za Gradsko vijeće Splita. U drugom krugu, održanom 31.5. 2009. je sa 58,42 % glasova pobijedio Ranka Ostojića, kandidata SDP-a te tako postao gradonačelnik.

25.9. 2009. Kerum je u centru Joker zajedno sa svojim suradnicima osnovao Hrvatsku građansku stranku i postao njen predsjednik.

Kerumov gradonačelnički mandat je obilježen kontroverzama od kojih je najpoznatija izjava koju je dao 20.9. 2009. za vrijeme gostovanja u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 rekavši da "Srbi i Crnogorci ne mogu donijeti ništa dobroga", da "moraju znati gdje im je mjesto"[6], odnosno da nikada ne bi dozvolio da Srbin postane članom njegove obitelji, "jer je tako odgojen". Kerumova je izjava izazvala brojne osude i proteste u hrvatskoj javnosti, koja ih je protumačila kao izraz srbofobije i govora mržnje, a osudama se priključila Vlada Srbije. [7]. Kerum je naknadno pojasnio svoju izjavu rekavši da je "bio isprovociran", a nakon službenog dopisa s obrazloženjem svojih stavova je Državno odvjetništvo RH odustalo od progona.

U oktobru 2009. Kerum je izazvao senzaciju kada je nenajavljeno prilikom gostovanja u emisiji TV Dalmacija objavio kako se razvodi od supruge kako bi se mogao oženiti s trudnom ljubavnicom Fani Horvat. S njom je 21.3. 2010. dobio sina kome je dao ime Frane.

Na predsjedničkim izborima 2009-10. godine je podržao nezavisnog kandidata Milana Bandića.

Nakon što je HGS pred izbore 2011. godine sklopila predizborni sporazum s HDZ-om, na njenoj listi je izabran u hrvatski Sabor, zajedno sa sestrom Nevenkom Bečić.

Na izborima 19. 5. 2013. godine je završio na trećem mjestu iza SDP-ovog kandidata Ive Baldasara i HDZ-ovog kandidata Vjekoslava Ivaniševića, te je tako ostao bez gradonačelničkog mandata.

Na izborima za gradonačelnika 2017. godine je u drugom krugu izbora tijesno poražen od HDZ-ovog kandidata Andre Krstulovića Opare.

Reference uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Ivan Kuret
Gradonačelnik Splita
2009 - 2013
Slijedi:
Ivo Baldasar

Vanjske veze uredi