Željka Markić

Željka Markić

Željka Markić (desno) na prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije 24. ožujka 2018. u Zagrebu
Rođen/a 11. novembar 1964. (1964-11-11) (dob: 56)
Zagreb, SR Hrvatska, SFRJ
Nacionalnost Hrvatica
Zanimanje liječnica, poslovna žena, novinarka, prevoditeljica, aktivistica, političarka
Poznat/a po pokretanju ustavnog referenduma o definiciji braka 2013. godine
Suprug/a/zi/ge Tihomir Markić
Djeca 4

Željka Markić (djevojačko prezime Živković; Zagreb, 11. studenoga 1964.), hrvatska poduzetnica, novinarka, aktivistica, humanitarka, desničarska političarka.

Rođena je 11. studenog 1964. godine u Zagrebu kao najstarije dijete u obitelji sa šestero djece. Njezin je otac Marijo Živković, osnivač te voditelj Udruge Obiteljski centar, koja promiče tradicionalni pogled na život i prirodne metode planiranja obitelji.

Završila je klasičnu gimnaziju i diplomirala opću medicinu, no nikada nije radila kao liječnica. Tijekom Domovinskog rata radila je kao ratna izvjestiteljica za HRT, kasnije za televizijske kuće BBC, NBC i RAI kao terenski producent. Od 2003. godine, na Novoj TV radila je kao dnevna urednica informativnih emisija tri godine.[1]

Majka je četvero djece, a danas sa svojim suprugom liječnikom vodi privatnu tvrtku za klinička istraživanja lijekova pod nazivom SermonCRO d.o.o.

Bila je prva predsjednica desničarske stranke Hrvatski rast - Hrast, bila je dopredsjednica udruge Grozd-Glas Roditelja za Djecu, osnivačica je hrvatske podružnice međunarodne Udruge "Marijini obroci" (eng. "Mary's Meals"), koja hrani više od 700,000 djece u najsiromašnijim dijelovima svijeta[2] te je zajedno sa suprugom koordinator međunarodne Udruge "Obiteljsko obogaćivanje".

Predstavnica je građanske inicijative "U ime obitelji", koja je prikupila i predala Saboru RH 749.316 potpisa[3][4] za raspisavanje referenduma o braku.

IzvoriUredi