Željeznica (pritoka Bosne)

Željeznica je rijeka u središnjoj Bosni i Hercegovini, pritoka rijeke Bosne.

Kazani na Željeznici

Nastaje od Godinjskog i Hrasničkog potoka.[1] Oba potoka izviru u podnožju planine Treskavice i spajaju se kod naselja Turovi, općina Trnovo. Ušće Željeznice u rijeku Bosnu se nalazi u Sastavcima, na zapadu Sarajevskog polja. Dužina rijeke je 26,9 km.

Njene pritoke su:

  • Crna Rijeka koja izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića, a u Željeznicu se ulijeva kod Trnova
  • Rijeka Bijela koja je desna pritoka rijeke Željeznice, izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića, a u Željeznicu se ulijeva kod naselja Kijevo.
  • butmirska Tilava (Kasindolska rijeka)
  • hrasnička Večerica.

Najatraktivnije mjesto u kanjonu Željeznice su Kazani. Na ovom lokalitetu voda je dugim nizom godina, jakim kretanjem i materijalom koji nosi, izdubila u svom dnu, u stjenovitoj podlozi, okrugla udubljenja, kazane – lonce, te se ima utisak kao da na tim mjestima voda ključa. Kazani su duboki od pola do jednog metra, promjera 30 do 70 centimetara, i često se susreću u koritu rijeke. Ovaj vrijedan prirodni fenomen ujedno predstavlja značajnu turističku atrakciju.[2]

Željeznica čitavim svojim tokom protiče kroz najnaseljeniju i najindustraliziraniju regiju Bosne i Hercegovine – Sarajevsku regiju. Zbog toga, a i zbog izostanka brige o okolišu, rijeka je jedna od najzagađenijih rijeka u zemlji. Na Željeznici je napravljeno vještačko jezero za potrebe hidro-elektrane s instaliranom snagom od 6,5 MW, u selu Bogatići. Puštena je u pogon 1947 god.

Ribolov uredi

Rijeka Željeznica je od 70-ih do početka 90-ih godina bila bogata ribom i u njoj je bilo moguće uhvatiti: mladicu, potočnu pastrmku, lipljena, kljena, mrenu, škobalja. Danas su te vrste ribe gotovo nestale u Željeznici. Neadekvatnim postojećim zakonom o ribolovu te nemarom takozvanih ribolovaca prema ribljem fondu rijeke, doveli su do nestanka mladice, i istrebljenju potočne pastrmke i lipljena. Rijeka Željeznica ima terene pogodne za upražnjavanje svih tehnika ribolova. Po proporcijama i obliku rijeke najuspješnije se lovi na varalice i udicom na plovak (na dozvoljene vrste riba tom tehnikom). Također ima i dosta dijelova rijeke koji su idealni za mušičarenje.

Vanjski linkovi uredi

  1. Rijeka Željeznica - sarajevo.co.ba
  2. Rijeka Željeznica - bistrobih.ba