Željeznička pruga Šamac–Sarajevo

Željeznička pruga Bosanski Šamac–Sarajevo, željeznička pruga izgrađena neposredno nakon Drugog svjetskog rata, koju je pustio u pogon lično Josip Broz Tito svojim govorom na otvaranju Nove željezničke stanice u Sarajevu, 1948. godine.

Karakterističnost ove pruge je da je ona izgrađena tzv. dobrovoljnim omladinskim radom. Pod parolom "Mi gradimo prugu - pruga gradi nas", stotine hiljada mladih iz cijele bivše Jugoslavije i svijeta vrlo primitivnim alatkama, najčešće lopatama i krampovima, probilo je ovu trasu kroz brdovitu Bosnu. Drugi dio slogana odnosio se na socijalističku izgradnju ličnosti, koja se uglavnom odnosila na moralno političko obrazovanje u duhu marksizma i službeno proklamiranoga bratstva i jedinstva.

Na prvoj radnoj akciji je radilo ukupno 211.370 osoba iz Jugoslavije i inozemstva. Veći objekti na njoj su most na Savi u Bosanskom Šamcu, tunel Vranduk i osam drugih kraćih tunela, ukupne dužine 2.354 metara. Ukupna dužina pruge je 239 km.

Dobrovoljni omladinski rad bio je na početku prisilan, da bi s razvojem socijalizma on sve više postajao lijep oblik zajedničkog druženja mladih ljudi. Tako je druga radna akcija Šamac - Sarajevo, koja je počela u proljeće 1978. godine, organizirana u svrhu probijanja paralelnog željezničkog kolosijeka, bila lijep oblik omladinske zabave. Mladići i djevojke nekadašnje Jugoslavije su dali svoj doprinos, ali najteže poslove je obavljala profesionalna građevinska operativa. Zapovjednici ove radne akcije bili su Bogić Bogićević i Filip Vuković. Omladinske radne akcije u drugoj fazi samoupravnog socijalizma bile su lijepa mjesta druženja i nezaboravnih susreta.

Dobrovoljni rad valoriziran je udarničkim značkama. Žuljevitim rukama mladići i djevojke gradili su mostove, ceste i pruge, koje će na koncu dvadesetog vijeka biti dinamitom bačeni u zrak. Ta legendarna pruga izgradila je i luku Bosanski Šamac na rijeci Savi.

Bosanski Šamac se prvi put spominje 1725. godine, kao Lukačev Šanac (njem. Schanz - rov, prokop). Iz Šamca je u aprilu 1992. protjerano bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, a znamenita pruga koja vodi prema Sarajevu i moru na više je mjesta bila potpuno minirana i porušena.

Slogani omladinske akcije pruga Šamac-Sarajevo uredi

  • "Mi gradimo prugu - pruga gradi nas"
  • "Šamac - Sarajevo, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta".
  • "Šamac -Sarajevo, to je naša dika, izgraditi prugu sve do Dubrovnika."

Poznati učesnici izgradnje pruge uredi

Vanjske veze uredi