Otvori glavni meni
Žarkovo
Centar Žarkova
Centar Žarkova
Grad Beograd
Opština Čukarica
Stanovništvo 58.682
Žarkovo is located in Beograd
Žarkovo
Žarkovo
Žarkovo (Beograd)


Koordinate: 44° 45′ 25" SGŠ, 20° 25′ 12" IGD

Žarkovo je naselje Beograda. Nalazi se u opštini Čukarica, na Belim vodama. U Žarkovo spadaju Cerak, Cerak - Vinogradi, Julino brdo, Staro Žarkovo, Filmski grad, Repište i Zmajevac.

Prema popisu iz 2011. godine Žarkovo ima 49.438 stanovnika.

Sadržaj/Садржај

Lokacija i stanovništvoUredi / Уреди

Žarkovo se nalazi u jugozapadnom delu Beograda. Na severu se graniči sa Banovim Brdom i Julinim brdom, na istoku sa Košutnjakom , na zapadu sa Makišom i na jugu sa Belim vodama.

Osnovna škola koja nosi naziv Ljuba Nenadović je jedna od najstarijih škola u Srbiji.[1][2] Ostale osnovne škole koje se nalaze na teritoriji Žarkova nose imena po Đorđu Krstiću, Ujedinjenim nacijama, i Milošu Crnjanskom.

Deo Žarkova, naselje Filmski grad je dobilo po Avala filmu, jednoj od najvećih filmskih kompanija na prostoru bivše Jugoslavije, koje je tu smešteno. 2005. je osnovana nova televizijska i filmska kompanija Košutnjak film.

U naselju Bele Vode se nalazi crkva Svetog vaznesenja Gospodnjeg, koju su stanovnici Žarkova izgradili 1938. godine.[3]

Mit i imeUredi / Уреди

Postoji i mit o tome kako je

IstorijaUredi / Уреди

 
Kapija Crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Ostaci velikog neolitskog naselja iz perioda vinčanske kulture (u stručnim krugovima lokalitet je poznat pod nazivom "Ledine - Žarkovo") nalaze se u naselju Bele Vode, ispod žarkovačke crkve. Prvi put naziv Žarkovo se pojavljuje u XVII veku. Tada je Žarkovo bilo posebna opština, a u sastav opštine Čukarica ušlo je 1956. kada je Opština Žarkovo zvanično prestala da postoji (prethodno se tadašnji žarkovački zaseok Čukarica 1911. godine "otcepio" iz sastava opštine Žarkovo i formirao sopstvenu opštinu). Do 1970. godine Žarkovo je predgrađe Beograda. Žarkovo je naprasno počelo da se naseljava početkom 90-ih godina, zbog ratnih dešavanja u zemlji. Doselili su se ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ima i poneka porodica iz BJR Makedonije. 1999. godine Žarkovo naseljava veći broj Srba sa Kosova i Metohije, koji su napustili svoje domove zbog ratnih zbivanja, najviše izraženih u tom delu tadašnje SRJ. Ipak u Žarkovu su se još uvek održali starosedeoci koji su se naselili u Žarkovo pre više od 200 godina.

Fudbalski klubUredi / Уреди

FK Žarkovo, čiji se teren nalazi na Belim Vodama se trenutno takmiči u Prvoj Srpskoj ligi. Osnovan je 1925. godine. Bio je prvak Beograda, pobednik Kupa Beograda i pobeđivao je velike timove, a poznat je i po nekadašnjem ogromnom rivalstvu sa komšijskim FK Čukarički[4] i FK Železnik.

Sloteru Niče, Žarkovo ti kličeUredi / Уреди

Poslednjih godine Žarkovo je postalo poznato po legendarnom grafitu "Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče", posvećen Niku Sloteru, glavnom liku iz serije Tropska vrelina.

Žarkovo, priča koja trajeUredi / Уреди

Zbog zanimljive istorije naselja, filmski reditelj i producent Zoran Janković je 2009. godine snimio dokumentarni film o Žarkovu. Najviše pažnje u filmu su privukli uspešni sportisti koji su potekli iz sportskih klubova na prostoru Žarkova.[5]

IzvoriUredi / Уреди