Švedski institut za međunarodne odnose

Švedski institut za međunarodne odnose (švedski: Utrikespolitiska institutet (UI), engleski: Swedish Institute for International Affairs) je javna istraživačka ustanova u Stockholmu u Švedskoj. Institut je osnovan kao nepartijska organizacija 1938. godine. Danas u njemu radi oko 40 zaposlenika od kojih je 15 istraživača.

Švedski institut za međunarodne odnose
Utrikespolitiska institutet
Swedish Institute for International Affairs
Administracija
DirektorMats Karlsson (od 2014)
Akademsko osoblje15
Admin. osoblje25
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Stockholm
Grofovija Stockholm
 Švedska
Službene stranice
www.ui.se

Institut se bavi istraživanjima međunarodnih politika i odnosa sa posebnim fokusom na međunaroni položaj Švedske. Institut ulaže značajan napor za stvaranje relevantnih, pravovremenih i javno dostupnih analiza međunarodnih zbivanja u Evropi, bivšem Sovjetskom Savezu, Bliskom Istoku i severnoj Africi, Aziji kao i u analize globalnih politika i sigurnosti.

1975. bankarska porodica Wallenberg poklonila je institutu staru bankarsku palaču gde je institut preseljen iste godine.[1] 1977. godine institut je iz asocijacije transformisan u sadašnji tip organizacije.[1]

2013. godine institut je obeležio 75. godišnjicu postojanja. Biblioteka Švedskog istituta vođeća je specijalizovana biblioteka svoje vrste u celoj Skandinaviji.[1] Ugledni gosti instituta bili su i Jimmy Carter, Olof Palme, Dalaj Lama, Boris Jeljcin, Nelson Mandela, Tawakkul Karman i Ellen Johnson Sirleaf.[1]

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Lindahl, Ylva; Grewin, Tove (2013). „The Swedish Institute of International Affairs”. u: Tornberg, Anna. Švedski institut za međunarodne odnose. Pristupljeno 23. januar 2019. 

Vanjske veze uredi