Shulgi

(Preusmjereno sa stranice Šulgi)
Drevna Mezopotamija
EufratTigris
Asirologija
Gradovi / kraljevstva
Sumer: UrukUrEridu
KishLagašNippur
Akadsko Carstvo: Akkad
BabilonIsinSusa
Asirija: AssurNiniva
Dur-SharrukinNimrud
BabilonijaKaldeja
ElamAmoriti
HuritiMitanni
KasitiUrartu
Kronologija
Sumerski kraljevi
Asirski kraljevi
Babilonski kraljevi
Jezik
Klinasto pismo
SumerskiAkadski
ElamskiHurijski
Mitologija
Enûma Elish
GilgamešMarduk

Shulgi iz Urima je drugi kralj "Sumerskog preporoda". Vladao je 48 godina, a vladavina mu se smješta u period između 2047. pne.1999. pne. (kratka kronologija) (također datirano na 2161. pne.2113. pne. na temelju pormčine Sunca).

Shulgi je najpoznatiji po temeljitoj reviziji spisa koje su trebali proučavati pisari. Mada se ne zna koji je njegov točno opus, postoje brojne pjesme koje je napisao ili dao sebi napisati u počast.

Shulgi je bio sin Ur-Nammu, kralja Ura. Ubrzo nakon očeve smrti je pokrenuo cijeli niz vojnih pohoda protiv Gutejaca kako bi osvetio očevu smrt.

Kada je njegova vladavina ušla u 20. gdodinu, proglasio se bogom[1], i hvalisao svojom mogućnošću da trči na velike udaljenosti. Tako je u jednom spisu tvrdio daje prtrčao od Nippura do Ura, što predstavlja udaljenost od najmanje 160 km.[2]

U kasnijim godinama svoje vladavine je započeo cijeli niz vojnih pohoda s ciljem da od svoje države napravi imperij, ali na kraju ipak nije uspio u pokušajima da pokori brdska plemena. Stoga se odlučio od njih zaštiti izgradnjom ogromnog zida.[2]

Shulgi je poznat po tome što je veliki dio vremena i resursa uložio u izgradnju, održavanje i popravljanje cesta. Duž cesta je gradio kuće kako bi putnici mogli naći vodu i prenoćito. Zbog toga ga je kasnije historičar Samuel Noah Kramer nazvao graditeljem, prvog svratišta na svijetu.

V. također uredi

Literatura uredi

  1. Van De Mieroop, Marc. (2005) A History of the Ancient Near East ca. 3000-323 BC, Oxford: Blackwell Publishing, p. 76
  2. 2,0 2,1 Hamblin, William J. Warfare in the Ancient Near East to 1600 BC. New York: Routledge, 2006.