Što je muškarac bez brkova?

(Preusmjereno sa stranice Što je muškarac bez brkova? (2005))

Što je muškarac bez brkova je hrvatska filmska komedija snimljena 2005. godine u režiji Hrvoja Hribara. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Ante Tomića. Okvirna radnja koja se vrti oko lijepe i mlade udovice zaljubljene u katoličkog svećenika, je također poslužila kao prilika da se prikažu mnogi živopisni likovi u Dalmatinskoj zagori. Hribar, koji je poznat po llijevoj političkoj orijentaciji, je film počeo snimati u vrijeme tzv. Trećesiječanjske vlasti te se radnja dijelom na nju referencira, bilo da je riječ o izgradnji auto-cesta koje su bile njen najvažniji projekt, bilo liku ministrice obrane, koju tumači Jelena Miholjević, a koja je dijelom modelirana prema Željki Antunović. Kritičarima je, pak, najviše u oči upalo to da film, iako prilično blago, satirički podbada Katoličku crkvu i Hrvatsku vojsku, institucije koje među hrvatskom publikom uživaju najveći autoritet, a što je samo po sebi predstavljalo razbijanje tabua.

Što je muškarac bez brkova
RežijaHrvoje Hribar
ScenarioIvica Ivanišević
Renato Baretić
PredložakŠto je muškarac bez brkova; autor:
Ante Tomić
UlogeLeon Lučev
Zrinka Cvitešić
Ivo Gregurević
Bojan Navojec
Jelena Lopatić
Marija Škaričić
Ivica Vidović
Jelena Miholjević
MuzikaTamara Obrovac
FotografijaSilvio Jesenković
MontažaIvana Fumić
StudioFIZ
HRT
Vizije
HFS
Datum(i) premijere
23. 7. 2005 (2005-07-23)
Trajanje109 min.
Zemlja Hrvatska
Jezikhrvatski

Radnja uredi

Zagora. Mlada Tatjana izgubila je supruga kada je isti poginuo u nesreći radeći za neku njemačku građevinsku tvrtku. Tatjana nije ništa govorila godinama, sve dok napokon na ispovijedi nije priznala mladom katoličkom svećeniku Stipanu da se zaljubila u njega. On je isprva šokiran te se protivi takvoj ideji, ali ipak potajno gaji osjećaje prema njoj.

Istodobno, 'gastarbajter' Marinko vraća se natrag u svoju domovinu, Zagoru, sa svojom tinejdžerskom kćeri Julijom. Dok je ova znatiželjno proučavala prirodu i zastala obaviti nuždu, sa stabla je sišao mladi Haiku pjesnik Stanislav koji je promatrao štiglića. Julija se nakon nekog vremena zaljubi u njega.

Radnja se zakomplicira kada se pojavi Stipin brat blizanac Ivica, general. Tatjana objavi Stipanu da će ga jedne noći čekati u hotelu - ako se pojavi, spavati će s njim, a ako se ne pojavi, to će značiti da ne želi vezu s njom. Stipan se ne pojavi pa ona, radi kompenzacije, završi u krevetu sa Ivicom. Godinu dana kasnije, Stipan se vraća u rodni kraj nakon misije iz Afrike te primjeti Tatjanu sa Ivicinom bebom. Na kraju Tatjana i Stipan ipak započnu vezu. Također, Julija i Stanislav su isto postali roditelji.

Glumci uredi

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi