Športsko ribolovno društvo Bjelica

Športsko ribolovno društvo "Bjelica" Mece (skraćeni naziv: ŠRD "Bjelica"), ribolovno društvo (hrvatski: udruga) iz Meca, upisano u službeni Registar udruga Republike Hrvatske 3. marta 2000. godine sa sjedištem u Beljskoj ulici 29. Društvo je član Zajednice športskih ribolovnih društava Baranje.

Aktivnosti DruštvaUredi

  • organiziranje ribolovnih takmičenja i drugih aktivnosti vezanih uz sportski ribolov;
  • odgoj i obrazovanje članstva;
  • upravljanje i očuvanje objekata, voda i ribljeg fonda na području Društva te poribljavanje voda;
  • takmičenje u kuvanju ribljih specijaliteta;
  • sudjelovanje u obilježavanju Dana Općine Darda.

Društvo stalno uređuje Športsko-rekreacijski centar "Marinkova bara" i redovito poribljava Marinkovu baru, na koju ima koncesiju dobivenu od Belja d.d. do 2011. godine. Društvo se nada da će mu Marinkova bara biti prepuštena u vlasništvo.

Osim o veoma maloj prostoriji Društva, članovi se brinu o sjenicama na Marinkovoj bari, koje planiraju i proširiti.

HistorijatUredi

ŠRD "Bjelica" jedno je od najstarijih ribolovnih društava u Baranji. Osnovano je 1956. godine pod nazivom Sportsko ribolovno društvo (SRD) "Belica" Mece-Kokingrad. Za prvog predsjednika izabran je Stevan Kovač, a za prvog tajnika Stevan Kertis. Od prvih dana postojanja Društvo ulaže velike napore da se formiraju i održe takmičarske ekipe seniora, pionira i pionirki. Takvi napori dali su rezultata pa su osvojena mnoga prva mjesta u Baranji na raznim društvenim takmičenjima pri Zajednici sportskih ribolovnih društava (ZSRD) Beli Manastir.

Veliki uspjeh postigla je ekipa pionirki koja je na 16. sletu pionira Zajednice SRD Beli Manastir održanom 1983. godine osvojila prvo mjesto i stekla pravo učešća na 28. sletu pionira i pionirki SR Hrvatske. Ta je ekipa u sastavu: Snježana Mlinarik, Valentina Briški i Melita Boroš, s vođom ekipe Josipom Borošem, na 28. sletu održanom u Daruvaru, u jakoj konkurenciji od 23 ekipe iz cijele Hrvatske, zauzela drugo mjesto, dok je pionirka Melita Boroš pojedinačno osvojila također drugo mjesto.

Član društva Stevan Kovač bio je 1962. godine prvak Hrvatske u kategoriji seniora u lovu ribe udicom na plovak. Nijedan baranjski ribič sve do danas nije osvojio tako visoko mjesto u ribičkim takmičenjima.

Godine 1991. zbog ratnih događanja Društvo prestaje s radom. Na osnivačkoj (obnoviteljskoj) skupštini održanoj početkom 2000. godine, SRD "Belica" Mece-Kokingrad mijenja ime u ŠRD "Bjelica" Mece. Tada osnovanom Društvu priznaje se status pravnog sljednika SRD "Belice" Mece-Kokingrad. Za prvog poslijeratnog predsjednika izabran je Dragan Hazenštaud, za tajnika Davor Banić, a za blagajnika Ljudevit Dora.

Nakon ponovnog osnivanja rad se većinom svodi na obnovu društvenih prostorija i inventara i formiranje takmičasrkih ekipa. najveća aktivnost u to vrijeme bila je organizacija Županijskog kupa kadeta 2003. godine

Broj članova Društva varira iz godine u godinu: 118 (2002), 58 (2003), 53 (2004). Godine 2008. Društvo ima stotinjak članova u svim kategorijama. Članovi su aktivni na svim poljima i odazivaju se na takmičenja u kategorijama seniora / seniorki, kadeta / kadetkinja. Godine 2007. osvojili su sedmo mjesto u Baranjskoj ligi.

NapomenaUredi

U pisanim medijima ime Društva često se piše pogrešno ("sportsko" umjesto "športsko", bez navodnika te bez imena mjesta).

IzvoriUredi