Shirley MacLaine

(Preusmjereno sa stranice Širli Maklejn)

Shirley MacLaine (pravo prezime MacLean Beaty; Richmond, 24. travnja 1934.), američka glumica. Sestra Warrena Beattyja.

Shirley MacLaine

Rođen/a Shirley MacLean Beaty
24. 4. 1934. (1934-04-24) (dob: 89)
Richmond, Virginia, SAD
Zanimanje glumica
Period aktivnosti 1955-
Suprug/a/e/zi Steve Parker
(1954-1982)

Mlade godine uredi

MacLaine se rodila u Richmondu u američkoj saveznoj državi Virginiji kao dijete Ira Owensa Beatya, engleskog podrijetla, i njegove supruge Kathlyn, kanadske majke irskog podrijetla. Ime Shirley je dobila po slavnoj Shirley Temple. Jako je volila balet kojeg je vježbala od svoje treće godine. Nakon završetka srednje škole, u kojoj je bila navijačica, se je preselila u New York kako bi postala glumica na Broadwayu. San joj se ostvario kada je zamijenila glumicu Carol Haney u mjuziklu “The Pajama Game”. Tijekom jedne izvedbe predstave je u publici sjedio i redatelj i producent Hal B. Wallis koji ju je primjetio te joj ponudio ugovor da postane glumica u Hollywoodu za Paramount Pictures. Kasnije ga je tužila zbog spora oko tog ugovora.

Karijera uredi

Njen prvi film je bila crna komedija „Nevolje sa Harryem“ iz 1955., kojeg je režirao Alfred Hitchcock. Uslijedila je popularna pustolovna komedija “Put oko svijeta u 80 dana” koja je čak osvojila Oscara za najbolji film. Kasnije je glumila u slavnim komedijama “Apartman” te “Slatka Irma” koje je režirao slavni Billy Wilder. Uslijedio je i hvaljeni film “Dobrodošli, g. Chance” u kojem je hvalila glavnu zvijezdu, Petera Sellera. Bila je pet puta nominirana za Oscara da bi ga konačno osvojila za tragikomediju “Vrijeme nježnosti” iz 1983. Uz to je osvojila i 7 Zlatna globusa – od toga 4 za filmove “Slatka Irma”, “Apartman”, “Vrijeme nježnosti” te za “Madame Sousatzka” ( za taj film začudo nije nominirana za Oscara, čime je postala jedina glumica u povijesti koja je osvojila Zlatni globus za ulogu u drami a da kasnije nije nominirana i za Oscara). Od 1972. do 1977., te od 1984. do 1988. je napravila pauzu da bi se kasnije vratila filmskim ulogama.

Bila je udata za biznismena Stevea Parkera do 1982. Zajedno su imali kćerku, Sachi Parker, rođenu 1956. No razvela se od njega kada je otkrila da ju je varao sa ljubavnicom, kojoj je davao njen novac. Pobornica je solipsizma te je napisala puno knjiga o tome.

Izabrana filmografija uredi

Vanjske veze uredi