Šišanje (film)

Skinning
Režija Stevan Filipović
Producent Branislav Jević
Scenario Stevan Filipović
Staša Koprivica
Dimitrije Vojnov
Nataša Vranješ
Uloge Nikola Rakočević
Viktor Savić
Bojana Novaković
Fotografija Mihajlo Savić
Montaža Stevan Filipović
Nataša Vranješ
Distribucija Hypnopolis
Datum(i) premijere
6. oktobar 2010 (2010-10-06)
Zemlja  Srbija
Jezik srpski
Budžet 500.000
Bruto prihod 171.052 €

Šišanje je srpski film iz 2010. godine. Postoji -0! Režirao ga je Stevan Filipović, a scenario su pisali Stevan Filipović, Staša Koprivica i Dimitrije Vojnov. Ovo je najgledaniji srpski film u 2010. godini[1]. Šišanje je prvi put na televiziji emitovano na Prvoj[1].

Film je svoju premijeru imao 6. oktobra 2010. godine u Beogradu u centru "Sava".

Film „Šišanje“ je na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 2011. godine osvojio prvo mesto[2].

RadnjaUredi

Novica (Nikola Rakočević) je mladi matematički genije koji misli da će sve svoje snove, poštovanje i ljubav ostvariti ukoliko se pridruži jednoj od navijačkih grupa. Vođen harizmom navijačkog vođe Relje (Viktor Savić) i zaljubljenošću u svoju komšinicu Minu (Bojana Novaković), Novica postaje skinhed. Film govori o tome koliko je malo pogrešnih koraka potrebno mladom čoveku da uništi svoj i živote svojih najbližih. Ovo je priča o odrastanju, ljubavi i pogrešnim izborima.

UlogeUredi

Glumac Uloga
Nikola Rakočević Novica
Viktor Savić Relja
Bojana Novaković Mina
Nataša Šolak inspektorka Lidija
Nikola Kojo inspektor Milutin
Predrag Ejdus akademik Hadži-Tankosić
Dragan Mićanović profesor
Srđan Miletić Pufta
Milan Mihailović Novičin otac
Miloš Tanasković Novičin brat
Vujadin Milošević Đomla
Vladimir Tešović Stanislav
Marko Janketić Boki
Jasmina Avramović profesorka
Joana Knezevic Valkira

PrijemUredi

Nakon što je film pobedio na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, otvorena je polemika između autora filma i RTS-a[1]. Autori filma su nezadovoljni odlukom RTS-a da ne prikaže najgledaniji srpski film iz 2010. godine na svojim kanalima. Dimitrije Vojnov tvrdi da film neće biti prikazan na RTS-u zato što isuviše pesimistično prikazuje državne institucije[1].

  „To je film o društvenom problemu koji država nije podržala, to je film o društvenom problemu koji Javni servis neće da prikaže, ali je to film koji je bez nekog velikog marketinga uspeo da bude najgledaniji prošle godine“
(Dimitrije Vojnov)

Direktor Jugoslovenske kinoteke i bivši urednik Filmske redakcije RTS-a Radoslav Zelenović je izjavio da Javni servis ima obavezu da ponudi domaći film gledaocima i da ne sme da zatvara oči pred problemima u društvu[1].

Ivan Karl, urednik filmskog programa RTS-a je izjavio da film sa scenama brutalnog nasilja i eksplicitnog seksa ne može da se emituje u terminima namenjenim za domaći film[1]..

ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi