Šest stepeni Kevina Bacona

Šest stepeni Kevina Bacona (engleski: Six Degrees of Kevin Bacon) je salonska (društvena) igra temeljena na konceptu šest stepeni razdvojenosti u kojoj učesnici testiraju vlastito poznavanje hollywoodske i svjetske filmografije. Učesnici za cilj imaju otkriti najkraću vezu između bilo kojeg glumca i glumice sa Kevinom Baconom, američkim karakternim glumcem poznatim po izuzetno plodnoj filmografiji; igra pretpostavlja da se svako ime u suvremenoj američkoj ili svjetskoj filmskoj industriji može povezati s Baconom kroz najmanje šest koraka odnosno zajedničkih nastupa u filmovima ili TV serijama.

Stvaranje igre je, iako nehotično, potakao sam Bacon kada je dao intervju za časopis Premiere u januaru nastojeći promovirati film The River Wild; u njemu je primjetio da je radio sa svakim u Hollywoodu ili je svatko u Hollywoodu radio s njim. 7. aprila 1994. se na Usenetovoj newgrupi rec.arts.movies započela dugotrajna rasprava "Kevin Bacon is the Center of the Universe" appeared.[1] Otprilike u isto vrijeme su tri studenta Albright Collegea - Craig Fass, Brian Turtle i Mike Ginelli - zbog snježne oluje bili prisiljeni jednu večer provesti gledajući filmove na televiziji; nakon filma Footloose je slijedio film The Air Up There; s obzirom da je u oba filma glavnu ulogu tumačio Bacon, palo im je na pamet smisliti igru. Na temelju nje su 1996. izdali knjigu, a potom je kompanija Endless Games izdala i igru na ploči.

Sam Bacon, koji je ispočetka mislio da se igra s njime izruguje, prihvatio je koncept i koristio ga za TV-reklame, kao i ime vlastite humanitarne organizacije SixDegrees.org.

Izvori uredi

  1. Ruthven, Alexander (1994-04-07). „Kevin Bacon is the Center of the Universe”. rec.arts.movies. Google groups. Pristupljeno 19. VII 2009. 

Vanjske veze uredi