Shennong

(Preusmjereno sa stranice Šen Nung)

Shennong (tradicionalni kineski: 神農; pojednostavljeni kineski: 神农; pinyin: Shénnóng), ponekad poznat kao Car Yan (炎帝) ili Car pet zrnaca (tradicionalni kineski: 五穀先帝; pojednostavljeni kineski: 五谷先帝; pinyin: Wǔgǔ xiāndì), je legendarni kineski car i nacionalni junak kineske mitologije za koga se vjeruje da je živio 5.000 godine i drevnu Kinu naučio poljoprivredi. U skladu s time, njegovo ime znači "Nebeski Poljodjelac". Smatraju ga ocem kineske poljoprivrede, zato što je svoje podanike naučio kako uzgajati žito kao hranu, te tako izbjegavati ubijanje životinja.

Shennong‎

Za njega se govori da je kušao stotine biljaka kako bi isprobao njihove ljekovite svojstva, te se smatra tvorcem knjige Shen-nung pen ts'ao ching (Materia Medica Nebeskog Uzgajivača), najstarije kineske farmakopeje. Ovaj tekst spominje 365 lijekova dobijenih od minerala, biljakai životinja. Pravi autor djela je nepoznat. Pripisuje mu se identificiranje stotina ljekovitih (i otrovnih) trava što je bilo od velike važnosti za razvitak tradicionalne kineske medicine. Čaj, koji djeluje kao antidot za trovanje od sedamdeset drugih trava, je navodno njegovog izum. Kineska legenda taj događaj smješta u 2737. pne., i tvrdi da je lišće s grančica stabljike čaja u plamenu poletilo u nebo i završilo u njegovom kotlu s ključalom vodom.[1] Shen Nung se također slavi kao otac kineske medicine. Smatra se da je on izmislio tehniku akupunkture.

Knjiga koja se pripusuje Shennongu Klasično korijenje trava Nebeskog poljodjelca (tradicionalni kineski: 神農本草經; pojednostavljeni kineski: 神农本草经; pinyin: Shénnóng běncǎo jīng) -- prvi put sabrano pred kraj Zapadne dinastije Han -- popisuje različite trave i biljke kao reishi koje su otkrivene od strane Shennonga te ocijenjene po kvaliteti i dostupnosti.

Opisuje se kao blizak rođak Žutog cara i patrijarh svih Kinez. Han Kinezi su njih dvojicu smatrali zajedničkim precima. Također se smatra jednim od predaka Vijetnamaca. Također se slavi kao božanski San Huang zbog svog doprinosa čovječanstvu.

Za Shennonga se govori da je imao važnu ulogu pri stvaranju Guqina, zajedno s Fuxijem i Žutim carom.

Brojke 3 i 9 su se uvijek štovale u kineskoj mitologiji.

Razlog za to je činjenica da je Shen Nong dio Božanskog Trijumvirata, zajedno s Fu Hsijem i Huang Dijem. A 9, kao najveća brojka, je predstavljala cjelovitost. Uz to 9 je umnožak brojke 3, te tako još svetija. U drevnoj Kini su se stoga brojke 3 i 9 koristile gotovo isključivo od strane Cara ili Nebeskog sina.

Bilješke uredi

  1. (Jane Reynolds, Phil Gates, and Gaden Robinson (1994). 365 Days of Nature and Discovery. Harry N. Adams, Inc., New York. ISBN 0-8109-3876-6. )


Tri uzvišena i pet careva
Prethodi:
Fuxi
Car Kine Slijedi:
Žuti car