Šeikat Kutaibi

Mashyakhat al-Quṭaybī
مشيخة القطيبي
šeikat
18861967   
Lokacija
Lokacija
Glavni grad Mudia
Jezik/ci arapski
Religija islam
Politička struktura šeikat
Historija
 - Uspostavljena 1886
 - Ukinuta 1967

Šeikat Kutaibi (arapski: مشيخة القطيبي = Mašjakhat al-Kutajbi, engleski: Qutaibi Sheikhdom) bio je plemenski šeikat formalno podređen Emiratu Dala, i u svemu je dijelio sudbinu Dale. Tako je i on bio vazalna feudalna država Britanskog Carstva koja je postojala od kraja 19. st. do 1967. godine na jugu Arapskog poluotoka istočno od luke Aden. Danas je teritorij ovog bivšeg šeikata dio jemenske muhafaze Ad Dali.

Historija

uredi

Šeikat Kutaibi, prostirao se na jugu Emirata Dala uz planinski masiv Radfan (najviši vrh 1867 m) tu je živjelo pleme Kutaibi. Iako formalno pod vlašću emira iz Dale ovaj planinski kraj zapravo nitko osim njih nije kontrolirao. Njihov tradicionalni izvor prihoda bio je naplaćivanje prolaza karavanima koji bi išli iz Adena za Meku preko svog teritorija, - blizu grada Dala). Kad im je to onemogućeno 1960-ih [1] osnivanjem nove britanske kolonijalne tvorevine Federacije Arapskih Emirata Juga i carinske unije između bivših članica Protektorata Aden, pleme Kutaibi (inače vrlo ratoborno) se žestoko usprotivilo tim novim mjerama, te ne samo što su robili karavane već su počeli napadati i britanske snage.

Osobito su ojačali od 1962. - 1964. kad su se u Južnom Jemenu rasplamsali gerilski pokreti za nezavisnost. Preko njihova teritorija su se ubacivali gerilci i oružje iz Sjevernog Jemena. Njihov lider Ghalib al-Buzah zadao je puno muka emirima iz Dale koji su bezuspješno pokušavali povećati svoj utjecaj na taj dio svog emirata, ali isto tako i britanskim vojnicima. [2] I nakon njegova smaknuća, otpor nije prestao jer je vodsvo preuzeo njegov sin Balil al-Buzah, zbog njihove hrabrosti pleme Kutaibi zvali su Crveni vukovi.

Šeikat Kutaibi postojao je do 1967. kada je ukinut, [1] te je osnovana Narodna Republika Južni Jemen, koja se ujedinila s Sjevernim Jemenom 22. maja 1990. [1] u današnju državu Republiku Jemen.

Povezano

uredi

Izvori

uredi

Bibliografija

uredi

Vanjske veze

uredi