Šehid (arapski: شهيد) religijski je termin u islamu koji doslovno znači "žrtva". To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi ili tokom rata za religiju. Termin nema samo religijsku konotaciju. Na indijskom potkontinentu često ga koriste Hindusi i Siki kao ekvivalent za mrtvaca. Arapski kršćani koriste taj termin da opišu ljude ubijene u toku rata ili na dužnosti.

Šehidom se smatra osoba čije je mjesto u Raju (Dženetu) obećano prema ajetu iz Kur'ana, sura ali-Imran, 169. ajet:

arapski: وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاء عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ

  • u prijevodu: Nikako ne smatraj mrtvima o­ne koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, o­ni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga

Šahidi u BiH uredi

Poginuli borci tokom rata u Bosni i Hercegovini konsenzusom se nazivaju šehidima ukoliko su pripadali bošnjačko-muslimanskom korpusu.

Bombaši samoubice uredi

U novije vrijeme često se šehidima nazivaju bombaši samoubice, s čim se ne slaže većina islamske uleme, objašnjavajući njihove akcije samoubistvom, što je po islamu veliki grijeh.

Šehidke u Rusiji uredi

U Rusiji se za ženske šehide koristi termin šehidka. Njih Čečeni često koriste za terorističke napade po Rusiji (npr. napad na moskovski metro).