Šalvare (od turskog: şalvar = široke hlače[1], a to je u turski ušlo preko perzijske riječi za hlače szalwār) su tradicionalne vrlo široke uniseks hlače nalik na pidžamu raširene po Južnoj i Centralnoj Aziji koje su se vremenom kao i vrlo slične dimije proširile i po Osmanskom Carstvu i postale sinonim za oblačenje ala turca.

Drevna skulptura Iranca iz partskog perioda (Nacionalni muzej u Teheranu)
Hinduskinja iz Karačija snimljena oko 1870.

Šalvare su se po Indijskom podkontinentu često nosile zajedno sa gornjim dijelom kamiz (nešto kao duga košulja, haljetak) taj komplet zove se Šalvar kamiz.

Opis uredi

Šalvare su kao i dimije bile vrlo jednostavno krojene, s istom prednjicom i zadnjicom, bez ikakvih proreza i džepova, nešto šire u struku, a uže oko gležnjeva, iako je tu bilo i varijacija, po Indijskom podkontinentu nosile su se ravno krojene šalvare.

Porijeklo uredi

Šalvare su vjerojatno nastale u drevnom Iranu, za njih su prvi saznali Arapi kad su zauzeli Sasanidsku Monarhiju u 7. vijeku.[2]

Iz Irana su se raširile po Indijskom podkontinentu za vrijeme Mogulskog carstva u 16. vijeku, a nakon tog i po brojnim zemljama Osmanskog Carstva.

Rasprostranjenost uredi

Šalvare su bile dio narodne nošnje po južnoslavenskim zemljama Osmanskog Carstva; Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Slavoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji sve do kraja 19. vijeka. Nosili su ih podjednako i muškarci i žene, musliman, kršćani i Židovi, jedino što su za nemuslimane bile ograničene boje, to je mogla biti samo crna.[3]

Izvori uredi

  1. şalvar (engleski). Turkish Dictionary Net. Pristupljeno 22. 1. 2013. 
  2. Chalvar (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 23. 01. 2013. 
  3. Narodnje nošnje (hrvatskosrpski). BosnaFolk. Pristupljeno 28. 10. 2012. 

Vanjske veze uredi