Otvori glavni meni

Istorijat šalmajaUredi

 
Žena svira bas-šalmaj (il.: Tobias Stimmer oko 1500. god.)

Šalmaj je veoma starog porekla. Na njemu se sviralo u Evropi u vreme srednjeg veka i renesansne,[8] od kraja 13. veka do 17. veka.

Stigao je u Evropu pod arapskim uticajem. Kao razvijen oblik orijentalne zurle, šalmaj se smatra pretečom današnje oboe, sa kojom je veoma sličan po zvuku. On se smatra i pretečom današnjeg klarineta.

Kao i na modernoj oboi, šalmaj se svira duvanjem u dvostruki trščani jezičak. Obično je napravljen iz jednog komada drveta, sa proširenjem na kraju u obliku levka (kao na trubi).

Zvuči veoma glasno, prodorno i grubo, pa se uglavnom koristi/o na otvorenom.

U Nemačkoj šalmaj se zove Schalmei ili Pommer. Prva reč verovatno dolazi od lat. reči calamus što znači „trska“ ili „stabljika“.

U Evropi su svirane mnoge vrste šalmaja i imali su različita imena. Početokom 16. veka bilo je nekoliko različitih veličina šalmaja, od soprana do basa.[9]

Upotreba šalmaja danasUredi

Instrumenti slični srednjevekovnom šalmaju mogu se i danas čuti u mnogim zemljama. Na njima obično sviraju ulični muzičari ili vojni orkestri.

U mnogim zemljama Azije šalmajska tehnika sviranja obuhvata i tzv. kružno disanje koje omogućava kontinuirano sviranje, bez pauze za uzimanje vazduha.

Danas se proizvode i tzv. školski primeri šalmaja [10] koji su jednotrščani drveni duvački instrumenti (kao klarinet i saksofon) sa kljunastim usnikom. To je ujedno i narodni instrument. Ova vrsta šalmaja ima dve klapne i isti usnik, poveznicu i trsku (jednostruki jezičak), kao klarinet, što se vidi na sledećoj slici:

 

Pogledajmo još jedan tip modernih školskih šalmaja raznih veličina bez klapni koji ima isti usnik, poveznicu i trsku (jednostruki jezičak), kao klarinet:

 

Šalmaju je vrlo sličan italijanski instrument Piffero[11][12], koji se i danas koristi u italijanskoj narodnoj muzici.

 

Zvučni primer današnjeg sviranja prastarog instrumenta šalmaja načinjen u pokrajini Kalabrija, koja je jedna od najnerazvijenijih pokrajina u celoj (Italiji):

Šalmaj u Srbiji i njenoj okoliniUredi

U Srbiji i okolini, šalmaj se javlja u tri oblika i to u:

  1. Južnoj Srbiji - pod nazivom zurla.
  2. Makedoniji - takođe pod nazivom zurla.
  3. Hrvatskom primorju - pod nazivom sopile.

PovezanoUredi

IzvoriUredi