Šablon:IČ – Reinhard Heydrich

(Preusmjereno sa stranice Šablon:IČ-Reinhard Heydrich)
RH
Reinhard Heydrich

Reinhard Tristan Eugen Heydrich (Halle na Saali, 7. ožujka 1904. - Prag, 4. lipnja 1942.) bio je visokopozicionirani nacistički časnik tijekom Trećeg Reicha. Bio je SS-Obergruppenführer (general) i General der Polizei (General policije), predsjednik RSHA-a (uključujući SD, Gestapo i Kripo) i Stellvertretender Reichsprotektor (protektor) Češke i Moravske. Godine 1940. imenovan je na mjesto predsjednika Interpola.

Bio je predsjedavajući tijekom Konferencije u Wannseeu 1942. godine na kojoj se raspravljalo o konačnoj rezoluciji "Židovskog pitanja". Dana 27. svibnja 1942. vozeći se Pragom, smrtno su ga ranila dva člana ÚVOD-a (automatska puška Josefa Gabčíka je zatajila, bomba Jana Kubiša je ranila Heydricha). Iako je Heinrich Himmler poslao najbolje liječnike, Heydrich je pao u komu i umro 4. lipnja 1942. u dobi od samo 38 godina. Hitler je bio bijesan zbog ubojstva njegovog "zaštitnika" Češke i Moravske. Naredio je brzu istragu i uhićenje krivaca. Tajne službe su atentatore povezali s mjestima Lidice i Ležáky, zbog čega je Hitler naredio masovne deportacije i ubojstva kao osvetu za atentat.

Heydrich je pokopan na berlinskom Invalidenfriedhofu, vojnom groblju. No, točna lokacija njegove grobnice na groblju nije sasvim poznata. (Čitav članak...)