Šabesa, Šabeso ili Šabeza je vrsta bezalkoholog pića porijeklom iz Njemačke koje je billo osobito popularno između dva dva svjetska rata.

Šabesa
Chabeso
Boca sa keramičkim (klinker) zatvaračem u kakvima se prodavala šabesa
Boca sa keramičkim (klinker) zatvaračem u kakvima se prodavala šabesa

KarakteristikeUredi

Proizvodna šabese krenula je 1910. u njemačkoj firmi Chabeso GmbH, za to je bio zaslužan farmaceut Albert Boehringer, koji je pronašao jeftini način proizvodnje mliječne kiseline[1], koju je od 1895. počeo je proizvoditi i prodavati Šabeso je bio toliko popularan po južnoj Njemačkoj i Austriji da je u to vrijeme bio sinonim za limunadu. [1] Nakon drugog svjetskog rata kompanija nije dobila dozvolu za daljni rad, pa su je druge vrste bezalkoholnih pića zauzela njeno mjesto, - naročito američka Coca-Cola. [2]

Šabeso je bio iznimno popularan i po južnoslavenskim zemljama, gdje su ga sve do 1960-ih proizvodile male zanatske radnje - sodare. [3] Od 2000 šabesa se ponovno počela proizvoditi u Njemačkoj (Augsburg)[2]i još nekim zemljama.

KarakteristikeUredi

Šabesa je bila potpuno umjetno piće, sastavljena od mliječne kiseline, šećera, boja i soda vode. Po našim krajevima (osobito u Sloveniji) šabeso je bio naziv i za piće od bazgovih cvjetova, šećera, limuna i vode - ono je nakon fermentacije imalo i mali procent alkohola, pjenušalo se i ličilo na vinski mošt.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi