Šabesa, šabeso, šabeza ili kabeza je vrsta bezalkoholog pića porijeklom iz Njemačke koje je billo osobito popularno između dva dva svjetska rata.

Šabesa
Chabeso
Boca sa keramičkim (klinker) zatvaračem u kakvima se prodavala šabesa
Boca sa keramičkim (klinker) zatvaračem u kakvima se prodavala šabesa
Boca sa keramičkim (klinker) zatvaračem u kakvima se prodavala šabesa

Karakteristike uredi

Proizvodna šabese krenula je 1910. u njemačkoj firmi Chabeso GmbH, za to je bio zaslužan farmaceut Albert Boehringer, koji je pronašao jeftini način proizvodnje mliječne kiseline[1], koju je od 1895. počeo je proizvoditi i prodavati Šabeso je bio toliko popularan po južnoj Njemačkoj i Austriji da je u to vrijeme bio sinonim za limunadu. [1] Nakon drugog svjetskog rata kompanija nije dobila dozvolu za daljni rad, pa su je druge vrste bezalkoholnih pića zauzela njeno mjesto, - naročito američka Coca-Cola. [2]

Šabeso je bio iznimno popularan i po južnoslavenskim zemljama, gdje su ga sve do 1960-ih proizvodile male zanatske radnje - sodare. [3] Od 2000 šabesa se ponovno počela proizvoditi u Njemačkoj (Augsburg)[2]i još nekim zemljama.

Karakteristike uredi

Šabesa je bila potpuno umjetno piće, sastavljena od mliječne kiseline, šećera, boja i soda vode. Po našim krajevima (osobito u Sloveniji) šabeso je bio naziv i za piće od bazgovih cvjetova, šećera, limuna i vode - ono je nakon fermentacije imalo i mali procent alkohola, pjenušalo se i ličilo na vinski mošt.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 A History of Lactic Acid Making: A Chapter in the History of Biotechnology (engleski). H. Benninga. Pristupljeno 9. 03. 2013. 
  2. 2,0 2,1 An Interview with Chabeso (engleski). dizzyfrinks. Arhivirano iz originala na datum 2011-04-04. Pristupljeno 9. 03. 2013. 
  3. O nama i soda vodi općenito! (hrvatski). Soda voda i sirupi "Jandraš". Pristupljeno 9. 03. 2013. 

Vanjske veze uredi