ŠNK Baranja-Belje

Športski nogometni klub "Baranja-Belje" Beli Manastir (skraćeno ime: ŠNK "Baranja-Belje") nogometni je klub iz Belog Manastira; takmiči se u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi (ŽNL) osječko-baranjskoj.

ŠNK "Baranja-Belje"
Športski nogometni klub
"Baranja-Belje" Beli Manastir
Općenito
Mjesto Beli Manastir
Savez Hrvatski nogometni savez
Liga 2. ŽNL NS Beli Manastir 2014/2015.
Osnivanje 25. II. 1992.
Stadion Gradski stadion
(3.000 gledatelja)
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

Nastanak uredi

Osnovali su ga baranjski prognanici 25. II. 1992. u Osijeku pod imenom Hrvatski nogometni klub (HNK) "Baranja". Kasnije je ime promijenjeno u HNK "Baranja 92". Prvi predsjednik bio je Marko Kvesić, dopredsjednik Zlatko Pauković, sportski direktor Branimir Leko, tajnik Ivan Horvat, trener Đula Špigl, a pomoćni trener Drago Mustač. Za klub su nastupali igrači iz skoro svih baranjskih klubova. Utakmice su igrane na stadionima i igralištima osječkih klubova NK "Osijek", NK "Grafičar Vodovod", NK "Metalac", NK "Olimpija", NK LIO te u Antunovcu i Višnjevcu.

 
Juniori ŠNK "Baranja-Belje"
 
Kadeti ŠNK "Baranja-Belje"

Klub je počeo igrati u trećem rangu - 3. hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL) "Istok" 1992/93. U tom rangu igrao je i 1993/94, 1994/95. i 1995/96, a onda je ušao u IV. rang - Drugu hrvatsku nogometnu ligu (HNL) "Sjever-Istok" (?!?). Tu je igrao i sljedeće sezone.

Uspjesi uredi

Do 1998. godine klub je djelovao u progonstvu i u tom razdoblju postigao nekoliko velikih uspjeha. U sezoni 1995/96. (ili 1996/97, izvori se ne slažu) pod vodstvom trenera Drage Mustača postao je pobjednik Kupa Osječko-baranjske županije i time, četvrti put uzastopce (ili treći put, izvori se ne slažu), igrao u završnici na državnoj razini, među 32 najbolja hrvatska kluba. Te je godine osvojio i naslov prvaka Međužupanijske lige "istok" i postao član Druge hrvatske lige "istok".

Promjena imena uredi

Povratkom u Baranju 1998. godine promijenio je ime u Športski nogometni klub (ŠNK) "Baranja-Belje", sa sjedištem u Belom Manastiru.

Odnos prema NK "Šparti" uredi

Klub se ne smatra sljednikom legendarne belomanastirske NK "Šparte" pa mu ne treba pridijevati "Špartine" uspjehe i njezine istaknute igrače.

Izvori uredi