Šejh Galip (Istanbul, 17571799) bio je turski pjesnik i mistik.

Biografske informacije
Rođenje1757.
Istanbul
Smrt3. januara 1799.
Istanbul
Opus
Književni pravacDivanska književnost
JezikOsmanski turski
Znamenita djela
  • Divan
  • Hüsn-ü Aşk

Život uredi

Njegovo ime je Mehmet a poznat je po imenima Şeyh Galip ili Şeyh Gâlib ili još Galib Mehmed Esad Dede. Rođen je 1757. godine u Istanbulu, u kući u blizini kapije Mevlevihane, njegov otac je bio Mustafa Seyyid (ili Mustafa Reşid) a majka Emine Hanım. Prvo obrazovanje je dobio od oca, pa je zatim pratio predavanja jezika i književnosti od šejha Hüseyin Dede i od hodže Neşet Efendije te je počeo pisati pjesme u ranoj mladosti pod pseudonimima Esed i Galip. U dobi od 24. godina je napisao dovoljno pjesama da bi sastavio divan, kojeg zaključiti (1195.
Radio je kao službenik na sultanovom dvoru, ali je u dobi od 26 godina otišao u Konyu kako bi pod vodstvom duhovnog učitelja Celebi Seyyid Ebubekir Efendija prošao tisućudnevnu sufijsko iskušenje poznato kao çile (چله). Zahvaljujući svom znanju i sposobnostima izabran je za nasljednika Ali Nutka efendije i imenovan 1791. šejhom derviške lože Galata Mevlevi u kojoj će služiti narednih osam godina. Iste godine je se preselio u Sütlüce.
Šejh Galip je autor koji je se držao do tradicije divanske poezije, iako se kod njega pojavljuje stil koji anticipira nadahnuće simbolizma u turskoj književnosti. Krećući se na tlu sufističke filozofije, Šejh Galip je odigrao veliku ulogu u razvoju divanske književnosti sa svojim brojnim invencijama i metaforama, i u nekom smislu već naslutio puteve modernog ljeposlovlja.
Umro je 3. januara 1799. u Istanbulu u 42. godini života.
Galipov divan je tiskan kao litografija 1837. godine i nema drugog izdanja osim tog, a nije u cijelosti preveden ni objavljen na suvremenom turskom.

Djela uredi

  • Divan
  • Hüsn-ü Aşk
  • Şerh-i Cezîre-i Mesnevî
  • Es-Sohbetü's-Sâfiyye
  • Zübde-i alem

Spoljašne veze uredi

Bilješke uredi

Izvori uredi

Bibliografija uredi