Đuro Utješanović

Đuro Utješanović (7. srpnja 1940 - Zagreb, 25. veljače 2013.) hrvatski je glumac rođen u Bosni i Hercegovini.

Đuro Utješanović
Rodno ime Đuro Utješanović
Rođenje 7. srpnja 1940.
selo Kljevci kod Sanskog Mosta
Smrt 25. veljače 2013.
Zagreb
Zanimanje glumac
Važniji filmovi Hajdučka vremena (1977), Vlakom prema jugu (1981), Krhotine (1991), Kad mrtvi zapjevaju (1998)

Životopis

uredi

Đuro Utješanović je rođen u Kljevcima, podgrmečkom selu nadomak Sanskog Mosta. Otac mu je bio Drago, sin MItra Utješanovića iz Kljevaca, a majka Dragica, kći Todora Pantoša iz susjednog sela Korjenova. Još kao dijete izgubio je oba roditelja: otac Drago poginuo je 1943. u njemačkom napadu na partizansku podzemnu bolnicu, a majku Dragicu 1945. ubijaju pljačkaši. U Kikindi je zavšio osnovnu školu. Utješanović je 1956. poslan u Split gdje je pohađao šumarsku školu zajedno s još jednim budućim velikim hrvatskim glumcem Ivicom Vidovićem. Po završetku srednjoškolskog školovanja vraća se u Kikindu, odakle je, opet protiv svoje volje, poslan u Sarajevo na šumarski fakultet. Šumarski fakultet mu nikako nije bio po volji i nakon dvije godine studija odlučuje „pobjeći“ iz Sarajeva u Zagreb. U Zagrebu će nešto kasnije upisati i glumu, za koju je pokazivao zanimanje još od srednjoškolskih dana.

Glumačka karijera

uredi

Poslije stjecanja diplome deset je godina radio u kazalištu Gavella, a potom je odlučio napustiti kazališne daske. Često je glumio u filmovima i to najviše tada nepopularne uloge žandara i ustaša. Struka će reći da je najveći trag ostavio na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je bez prekida nastupao gotovo tri desetljeća.

U novije vrijeme ostat će upamćen po ulozi tetka u Večernjoj školi Željka Pervana, gdje je pokazao talent za improvizaciju. Zapažene uloge je ostvario u filmovima: Hajdučka vremena (1977), Vlakom prema jugu (1981), Krhotine (1991), Kad mrtvi zapjevaju (1998).

Popularnost je stekao i u zabavnoj emisiji Hrvatske televizije Jel' me netko tražio, a sa sinom Dragom često nastupa u kazališnim predstavama diljem Hrvatske. Glumio je i u"U registraturi"

Politika

uredi

Uz glumačke vode okušao se i u politici 2003. kada je bio prvi na izbornoj listi Socijalističke radničke partije u VI. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor.

Izvori

uredi

Vanjske veze

uredi