Đorđe Marjanović

Đorđe "Đoka" Marjanović (Kučevo, 30. oktobar 1931 - Beograd, 15. maj 2021) je bio poznati jugoslavenski i srpski pjevač zabavne glazbe.

Đorđe Marjanović
Djordje Marjanovic 2012.jpg
Generalne informacije
Rođenje 30. oktobar 1931.
Kučevo , Kraljevina Jugoslavija Kraljevina Jugoslavija
Smrt 15. maj 2021.
Beograd, Srbija Srbija
Zanimanje pjevač
Žanr(ovi) Disco
Aktivni period 1950-1990.
Službene stranice
Službene stranice Đorđa Marjanovića

BiografijaUredi

 
Đorđe Marjanović, TV emisija Dugme za peti sprat, 1963. (foto: Stevan Kragujević)

Đorđe Marjanović se muzikom počeo baviti kao student 1950-ih godina (studirao je farmaciju)[1] Prvi veći uspjeh postigao je poslije televizijskog nastupa u kojem je otjevao tada vrlo popularnu stvar Zvižduk u osam.

Đorđe Marjanović je bio sudionik svih prvih festivala zabavne muzike u zemlji. Pobijedio je na prvom Opatijskom festivalu 1958. kad je u alternaciji s duetom Ivo Robić - Zdenka Vučković otpjevao pobjedničku pjesmu Moja mala djevojčica (Vandekar / Ruben). Uspjeh na Opatiji ponovio je 1960. Tad je podijelio nagradu s Markom Novoselom. U alternaciji su otpjevali pjesmu Marija Bogliunija i Arsena Dedića Prodavač novina.

Svjestan svojih ne baš velikih vokalnih mogućnosti, okrenuo se glumi i teatralnom nastupu na pozornici (padao je na koljena, plakao). To mu je donijelo grupu trajnih obožavatelja koji su ga bezrezervno podržavali i obožavali. Njegovi su obožavatelji napravili prave male demonstracije nakon festivala "Beogradsko proleće", kad je po njihovu mišljenju Marjanoviću nepravedno oduzeta prva nagrada. Svoje obožavatelje zvane đokisti vrlo je brižno podržavao i poticao.

Godine 1968. se za vrijeme za vrijeme putujućeg festivala Pjesma ljeta 1968. u Tučepima [2] posvađao s hrvatskim pjevačem Vice Vukovom, a što je dobilo etničke, odnosno političke konotacije u tadašnjoj jugoslavenskoj državi. Od tada je Đorđe Marjanović postao persona non grata za hrvatske medije i publiku.

Đorđe Marjanović je bio poznat po svojim čestim i dugotrajnim turnejama po Sovjetskom Savezu, gdje je stekao značajan krug obožavalaca.

Njegovi najveći hitovi, uz već spomenuti "Zvižduk u osam", bili su: "Devojko mala", "Romana", "Đavoli", "Dirlada", "Lazarela", "Milord " i "Natali" (posljednje dvije pjesme bile su prepjevi francuskih pjesama). Đorđe Marjanović je snimio puno ploča, manje-više za PGP RTB.

Za vrijeme koncertnog nastupa u Melbournu (Australija), gdje je nastupao kao gost Lepe Brene, 14. aprila 1990, dok je izvodio pjesmu Mene nema ko da žali, doživio je moždani udar. Nakon udara dugo se oporavljao, jedno vrijeme nije mogao ni govoriti. Nakon toga pojavljuje se u javnosti, ali više ne pjeva u živo.

Marjanović je preminuo 15. maja 2021. godine u osamdesetdevetoj godini života.[3]

IzvoriUredi

  1. Ko је ko u Srbiji 1991., Beograd 1991, str. 262
  2. Nacional: Drama u obitelji Vukov[mrtav link]
  3. „Preminuo Đorđe Marjanović”. Danas. 15 maj 2021. 

Vanjske povezniceUredi