The Amazing Spider-Man (film, 2012)

(Preusmjereno sa stranice Čudesni Spider-Man)

Čudesni Spajdermen (engl. The Amazing Spider-Man) je američki film režisera Marka Veba zasnovan na Marvelovom stripu o superheroju Spajdermenu. Naslovnu ulogu tumači Endru Garfild, a u filmu takođe nastupaju Ema Stoun, Ris Ivans i Sali Fild.

The Amazing Spider-Man
kino-poster
RežijaMarc Webb
ProducentAvi Arad
Matt Tolmach
Laura Ziskin
ScenarioJames Vanderbilt
Alvin Sargent
Steve Kloves
sinopsis: James Vanderbilt
PredložakThe Amazing Spider-Man; autor:
Stan Lee
Steve Ditko
Uloge
MuzikaJames Horner
FotografijaJohn Schwartzman
MontažaAlan Edward Bell
Michael McCusker
Pietro Scalia
StudioColumbia Pictures
Marvel Entertainment[1]
Laura Ziskin Productions
Arad Productions, Inc.
Matt Tolmach Productions
DistribucijaSony Pictures Releasing
Datum(i) premijere
30. 6. 2012 (2012-06-30)
Trajanje136 min.[2]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet230 mil. $[3]
Bruto prihod757,9 mil. $[3]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Ovaj filmski projekat predstavlja ribut Spajdermen trilogije Sema Rejmija sa Tobijem Magvajerom u ulozi Pitera Parkera. Nakon što je Rejmi odustao od režiranja četvrtog dela serijala, studio Soni Pikčers odlučio se na to da obnovi franšizu, a pisnje scenarija za novi film povereno je Džejmsu Vanderbiltu koji je na istoj poziciji bio tokom planova za snimanje Spajdermena 4[4].

Radnja predstavlja priču o postanku, odnosno prikazuje kako skromni njujorški gimnazijalac Piter Parker posle ujeda radioaktivnog pauka razvije neobične moći koje mu omogućavaju da se kao maskirani osvetnik obračunava sa kriminalcima i drugim zlikovcima, kao što je Gušter, bivši naučnik (koga glumi Ris Ivans) koji se pretvorio u čudovište.

Tokom snimanja filma je Garfild započeo ljubavnu vezu sa Emom Stoun, koja u filmu tumači lik protagonistove devojke Gven Stejsi.

Čudesni Spajdermen naišao je na pozitivan prijem kod kritičara i ostvario je dobru zaradu na bioskopsskim blagajnama. Bio je sedmi na listi filmova sa najvećom zaradom 2012. godine i trenutno je komercijalno najuspešniji ribut svih vremena[5][6].

2014. izašao je drugi deo filma Čudesni Spajdermen 2, a najavljeno je snimanje još 2 nastavka, koji su u planu za 2016. i 2018. godinu[7].

Zaplet uredi

Čudesni Spiderman je priča o Peteru Parkeru, srednjoškolcu, kojeg su roditelji napustili dok je bio dječak. Odgojili su ga ujak Ben i ujna May. Peter se pokušava svidjeti svojoj prvoj simpatiji, Gwen Stacy. Njih dvoje se zajedno se bore s ljubavlju, odanosti i tajnama. Kada Peter otkrije tajanstvenu aktovku svog oca, započinje istragu o nestanku roditelja. Aktovka ga dovodi direktno do Oscorpa i laboratorije dr. Cruta Connorsa, očevog nekadašnjeg partnera. I kad Spiderman krene u sukob sa Gušterom, Peter će donijeti odluke koje će mu promijeniti život i odrediti sudbinu heroja.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Endru Garfild Piter Parker/Spajdermen
Ema Stoun Gven Stejsi
Ris Ivans doktor Kert Konor/Gušter
Denis Liri Džordž Stejsi
Martin Šin Ben Parker
Sali Fild Mej Parker

Zarada uredi

Čudesni Spiderman je već prvog dana prikazivanja u Americi oborio rekord najboljeg utorka svih vremena sa zaradom od 35,5 miliona dolara te se uz sjajne reakcije kritike i publike može očekivati da prvi dugi praznični vikend Dana Nezavisnosti u Americi završi sa zaradom od preko 150 miliona dolara što će uz zaradu na svjetskim kino blagajnama od preko 120 miliona dolara donijeti desetodnevni promet od gotovo 300 miliona dolara.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi