Črnkovci su naselje u Hrvatskoj, regiji Slavoniji u Osječko-baranjskoj županiji i pripadaju općini Marijanci

Črnkovci
Črnkovci na karti Hrvatske
Črnkovci
Črnkovci
Črnkovci na karti Hrvatske
Regija Slavonija
Županija Zastava Osječko-baranjske županije.png Osječko-baranjska županija
Općina/Grad Marijanci
Površina 8,72 km²
Nadmorska visina 93 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.707200 N
 - z. d. 18.295600 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 889[1]
 - Gustoća 101,95 st./km²
 - Broj domaćinstava 295[2]
Pošta 31553 Črnkovci
Pozivni broj +385 (0)31
Autooznaka NA (Našice)

Zemljopisni položajUredi

Zemljopisni položaj naselja je vrlo povoljan s obzirom na državnu cestu D34 koja prolazi cijelim naseljem. Prema sjeverozapadu cesta vodi prema gradu Donjem Miholjcu, a prvim naseljem s kojim graniči su Podgajci Podravski. Južnoistočno graniči sa Marijancima, zapadno sa Bočkincima, a istočno sa Gatom i Veliškovcima naseljima u sastavu grada Belišća. Naselje se nalazi na dvije rijeke: rijeci Karašici i rijeci Dravi.

StanovništvoUredi

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[3]


GospodarstvoUredi

Nekada se u Črnkovcima nalazila poveća gospodarsko- poljoprivredna zona za proizvodnju i obradu poljodjelskih kultura, ali je tijekom rata propala. Naselje ima nekoliko malih obrtnika, a glavna gospodarska grana je poljoprivreda. Naselje se polako obnavlja i raste novi dijelovi sela sa mlađim naraštajima. Selo je poznato po velikom mlinu koji je nažalost izvan uporabe, ali njegova konstrukcija se visoko uzdiže iz daljine. I dan danas selo je poznato po proizvodnji kruha i ostalih pekarskih proizvoda.

ObrazovanjeUredi

U selu se nalazi škola do 4. razreda koja radi u sklopu Osnovne škole "Hrvatski sokol" Podgajci Podravski.

ŠportUredi

NK Mladost Črnkovci natječe se u sklopu 2.ŽNL NS Valpovo- Donji Miholjac.

ReligijaUredi

Vjernici naselja Črnkovci pripadaju katoličkoj župi Sv. Martina biskupa u Podgajcima Podravskim i donjomiholjačkom dekanatu Đakovačko-osječke nadbiskupije. U selu postoji novosagrađena rimokatolička crkva Sv. Lovre u ulice Kardinala Alojzije Stepinca. Ujedno je to i zaštitnik naselja, a crkveni god ili kirvaj se slavi na 10. kolovoza. Više od 90% stanovnika je rimokatoličke vjeroispovijesti.

OstaloUredi

U selu djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo Črnkovci, osnovano 1927., te Športsko ribolovno društvo "Šmuđ" Črnkovci i Udruga mladih "Bećari" Črnkovci- Bočkinci.

IzvoriUredi

Vanjska poveznicaUredi